Sarkvidéki tavasz február végén

| Munkatársunktól

Múlt héten a legtöbben elővették és leporolták a szánkókat, csúszkáló családokkal teltek meg az erdei utak a Soproni-hegységben, benépesedett a Koronázó-domb.

 A hét első napjaiban 24 centiméter hó esett a belvárosban, míg például Brennbergbányán 40 centimétert mértek. – A megye nyugati része kapta a vastagabb hótakarót, Győrnél csak 5–10 centiméternyi esett – mondta Kiss Márton, az OMSZ soproni állomásának vezetője. – Több mediterrán ciklon sodorta térségünk fölé a kiadós csapadékot adó felhőket, majd megérkezett a rendkívül hideg levegő is. Egész télen nem volt olyan zord az idő, mint a mostani hétvégén.

Februárban már plusz 3–5 fok szokott lenni a nappali átlaghőmérséklet, illetve a mostani csapadékmennyiségnek csak a fele szokott leesni. – A vastag hótakaró áldásos hatása, hogy megvédi a fagytól a növényeket, az olvadással pedig a talaj mélyebb rétegeit is feltölti nedvességgel – folytatta Kiss Márton.

Érdekesség, hogy míg január 29-én 17 Celsius-fok volt, addig a hétvégén éjjelente mínusz 12 fokot mérhettünk, de vasárnap délután sem volt melegebb mínusz 6 foknál. A meteorológiai tavasz március elsején kezdődik, de úgy tűnik, hogy idén ezt nem veszi figyelembe az aktuális időjárás. Az előrejelzések szerint ezen a héten is marad az átlagosnál hidegebb idő Sopronban, hét végétől kezdődik a jelentősebb enyhülés, a hőmérséklet jövő héten elérheti a plusz 7 fokot.

A legek

A soproni mérések kezdete óta a februári napok közül 1929. február 11. volt a leghidegebb, ekkor mínusz 29,9 Celsius-fokot mértek. A legtöbb hó 1969. február 18-án esett, 57 centiméter.

Teljes verzió