Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Sakkasztal első kézből
A verseny résztvevői az elméleti feladatok után egy sakkasztalt terveztek és építettek Fotó: Filep István

Faipari tanulók versenyeztek a Soproni Egyetemen

Sakkasztal első kézből

| P. Horváth László | Városi hírek

Az elméleti – írásbeli – feladatok megoldása után egy sakkasztal megtervezése és elkészítése volt a feladatuk azoknak a diákoknak, akik részt vettek a faipari tanulók versenyén a Soproni Egyetemen.

A Soproni Egyetem Simonyi Károly kara idén ötödször szervezte meg a faipari szakiskolák számára a faipari szakmai versenyt.

– Jó látni, hogy van a faipari szakmáknak utánpótlása, ezt bizonyítja, hogy nyolc városból tizenegy csapat vesz részt a megmérettetésen – mondta dr. Farkas Ciprián az elmúlt csütörtöki megnyitón. – A verseny egyik célja, hogy a középiskolás diákok megismerkedjenek az egyetemmel, a szakmai továbbtanulási lehetőségekkel és a várossal is. Aztán ha eljön a pályaválasztás ideje, akkor remélhetőleg egyetemünket választják majd a fiatalok.

Dr. Alpár Tibor rektorhelyettes kiemelte: a kétnapos verseny alatt a résztvevők megismerhetik egymást, akár baráti kapcsolatok is kialakulhatnak. Amennyiben a Soproni Egyetemet választják, akkor már nem lesz számukra ismeretlen az intézmény. A kar évek óta tudatosan dolgozik azon, hogy kiváló szakmai és közösségi kapcsolatot ápoljon bázisiskoláival, minden képzési szinten jelen legyen.

– A verseny kiváló lehetőség arra, hogy az asztalos, illetve a faipari szakképzésben részt vevő iskolák diákjai megmérettessék magukat, tudásukat, találkozzanak a beszállító cégekkel, a szakmát kiszolgáló szakemberekkel, egyetemi oktatókkal. Mindezek mellett olyan új anyagokkal és technológiákkal is megismerkedhetnek, amire az oktatás keretein belül kevésbé van lehetőségük – tette hozzá a rektor.

A tanulók az első napon az elméleti, írásbeli feladatokat oldották meg, pénteken pedig a gyakorlati rész következett. A háromfős csapatok teendője egy sakkasztal megtervezése és megépítése volt. A diákok a felkészültségükön túl csapatmunkáról és a szakma szeretetéről is tanúbizonyságot tettek. A győztes a Budapestről érkezett Kozma Lajos Faipari Technikum és Szakképzőiskola

csapata lett. Az ezüstérmet a szintén fővárosi Kaesz Gyula Faipari Technikum és Szakképzőiskola diákjai szerezték meg, a házigazda Soproni Egyetem hallgatói pedig a harmadik helyen végeztek. A szervezők a szakma három különdíját is átadták.

Amíg a diákok versengtek, addig a kísérőtanárok részére szakmai tapasztalatcserét szerveztek.

Kapcsolódó cikkek