Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Rugalmas felhasználás
Bankkártyával fizet egy vevő a soproni Németh Élelmiszer kisboltban – a tervek szerint február 1-től itt a SZÉP-kártyát is elfogadják majd. Fotó: Filep István

SZÉP-kártya: Jövő héten már élelmiszert is lehet vásárolni

Rugalmas felhasználás

| Etzl Edgár | Városi hírek

Újabb intézkedéssel segíti a kormány a válságból való kilábalást. Február elsejétől a SZÉP-kártya minden alszámlájáról lehet hideg élelmiszert vásárolni.

A döntés értelmében három hónapon keresztül, február 1-től május 31-ig a SZÉP-kártya vendéglátás alszámláján lévő összeget hideg élelmiszerre is lehet majd költeni. Mivel a szálláshely, vendéglátás és szabadidő zsebek közötti átjárhatóság december 31-ig megmarad, a teljes kártyán lévő összeg felhasználhatóvá válik erre a célra. A változtatás a 2022-nél korábban utalt juttatásokra is vonatkozik.

Az intézkedés adta lehetőségeket a helyi kisboltok is igyekeznek kihasználni. – Ha minden jól megy, a mi üzleteinkben is lehet majd használni a kártyát – mondta Németh Csaba, a soproni Németh Élelmiszer kisboltok vezetője. – A SZÉP-kártyás fizetés magasabb költséggel jár a vállalkozásoknak, de mivel más bankkártyával is gyakran fizetnek az üzleteinkben, úgy gondoljuk, hogy lesz igény erre a fizetési módra is. Biztosan vannak olyan boltok, ahol nincs mágneskártyát olvasó terminál, ha ők is élni akarnak a lehetőséggel, akkor új eszközöket kell beszerezniük.

– A járvány óta főleg gyorséttermekben fizettem a SZÉP-kártyával – árulta el lapunknak Kerekes Zsombor, aki egy Sopron közeli üzemben dolgozik mérnökként. A fiatal elmondta: örül, hogy egy ideig úgy költheti a juttatást, hogy abból magának főzhessen, februártól havi egy bevásárlást tud majd fizetni a kártyájával.

Az idei SZÉP-kártya keretösszegek: a szálláshely zsebre 2022-ben 225 ezer forintot, a vendéglátás zsebre 150 ezer forintot, a szabadidő zsebre pedig 75 ezer forintot lehet béren kívüli juttatásként utalni, 28 százalékos adóteherrel. A keretösszeg feletti utalás 33,04 százalékkal adózik. Az új felhasználási terület bevezetése nem érinti az adózási feltételeket és a zseb-keretösszegeket. Három pénzintézet ad ki SZÉP-kártyát: az OTP, az MKB és a K&H bank. 

A SZÉP-kártya (teljes nevén Széchenyi Pihenőkártya) 2012-ben vette át az üdülési csekk szerepét. A díjmentesen igényelhető szolgáltatás azóta nagy népszerűségnek örvend, országszerte több mint 24 ezer elfogadóhelyen lehet használni. Nemcsak bolti terminálnál, de online vásárlás esetén is fizethetnek vele a kártyatulajdonosok, azonban készpénzt nem vehetnek fel vele.

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.