Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Rozina, a kétnemű soproni lány

| Bertha Ágnes | Városi hírek

Kuntz Zoltán első regénye, a Ro­­­­­­­zina a 17. század Sopronába repíti vissza az olvasót. A történet alapja valós, és egy meglepő életsorsot dolgoz fel.

A GYIK Rendezvényházban mutatták be Kuntz Zoltán: Rozina című regényét. A mű első negyedének főszereplője, Fuchs Rozina 1620-ban született Sopronban. – A történettel Házi Jenő: Soproni polgárcsaládok című kötetében találkoztam. Házi Jenő lábjegyzetben említette meg a soproni orvostörténelem első feljegyzését egy hermafrodita nőről. 

Rozinát lányként nevelték a szü­­lei, felserdülvén egy lengyel borkereskedő feleségül kér­­­­te. Megülték a lakodalmat, a nász­­éjszaka azonban késett, visszakozott az ifjú asszony. A férj ezért feljelentette a városnál, így felcserek vizsgálták meg az asszonyt, akiről kiderült: kettős nemi jelleget viselt. Hogy mi minden történt ezután Rozinával, hogy lett belőle Fuchs Jánosként boldog férj, kiderül Kuntz Zoltán regényéből.

A regény többi része az 1980-as években Budapesten felcseperedett „utód”–alteregó Fuchs Rozina fiktív történetét beszéli el napjainkig.

– Egy évet dolgoztam a regényen, az anyaggyűjtés, a hiteles hátterek megteremtése hosszadalmas kutatással járt – mondta a szerző. – Bele kellett ás­­­nom ma­­gam a kora újkori soproni ételek, ruházatok, lakásberendezés témakörébe, de akkor is pontos akar­­tam lenni, amikor a mai „gyógy­­­­szer­maffiáról” vagy a me­­x­­i­­­­­kói kartelek világáról írtam. 

Kapcsolódó cikkek