Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Röviden

Röviden

| Városi hírek

Hírek

Panoráma

Elkészültek az szja-bevallások tervei

Több mint 5,6 millió adózónak készítette el az szja-bevallási tervezetét idén a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), ezek már elérhetőek az eSZJA-portálon. A KAÜ-azonosítóval (ügyfélkapu, elektronikus személyi igazolvány, telefonos azonosítás, arcképes azonosítás) rendelkezők számítógépen, de akár okostelefonon vagy tableten is megtekinthetik, és ha szükséges, szerkeszthetik is az szja-bevallás tervezetét. Aki egyetért a dokumentum adataival, annak nincs további teendője, május 22-ei hatállyal a tervezet a kiajánlott adatokkal érvényes szja-bevallássá válik.

Az szja szerint adózó egyéni vállalkozóknak, a mezőgazdasági őstermelőknek és az áfafizetésre kötelezetteknek a tevékenységükből származó jövedelmi, illetve az adóhivatali nyilvántartásokban nem szereplő adatokkal kell kiegészíteniük bevallási tervezetüket. Az ő esetükben továbbra is önállóan kell benyújtani a bevallást.

Akinek nincs KAÜ-azonosítója, és kérte a tervezet postázását, annak a NAV május 2-áig a tervezet mellett az 1+1 százalékos rendelkezőnyilatkozatot is megküldi.

Rendkívüli közgyűlés

Jutalmazza a város a kupagyőztes Sopron Basket csapatát – erről is döntöttek a múlt csütörtöki rendkívüli közgyűlésen. A soproni női kosárlabdacsapat kiemelkedő és kiegyensúlyozott teljesítménnyel nyerte meg a 2023-as Magyar Kupa-sorozatot, így immár 11. alkalommal emelhette a magasba a trófeát. A városvezetés fontosnak tartja a helyi sportélet támogatását, ezért sikere elismeréseként ötmillió forint támogatással jutalmazta a csapatot. Dr. Farkas Ciprián polgármester a város nevében gratulált, emellett további eredményes munkát kívánt a csapat játékosainak, szakmai stábjának és vezetésének.

A közgyűlésen döntöttek továbbá a Soproni Vízmű Zrt. alapszabályának módosításáról, valamint tárgyalták a Pro Kultúra által kezdeményezett színházi bérlet- és jegyárak emelését. Fontos hír, hogy a közvetkező színházi premiert már a teátrum épületében tartják.

Sport

Soproni FAC: eredményes atléták

Érmet is sikerült hazahozniuk a Soproni FAC 1900 SE versenyzőinek a fedett pályás U14–U16 összetett magyar atlétikai bajnokságról. A fiatalok közül többen is megdöntötték egyéni csúcsukat. A legjobban a többpróbában Papp Marcell (U14) szerepelt, aki az előkelő harmadik helyen végzett, míg a lányoknak ugyanebben a versenyében Udvardy Borostyán éppen lemaradt a dobogóról, egyéni csúccsal a negyedik helyen zárt.

Bencsik Bálint: technikás bicajos

Negyedikként ért célba Bencsik Bálint, a SMAFC U15-ös bringása a budapesti ELELMInátor kombinációs utánpótlásversenyen. Bálint a technikai feladatokat szépen teljesítette, így az élbolyból rajtolhatott. A 15 fős mezőnynek 18 percet kellett a pályán töltenie, és körönként további nyolc akadályt leküzdenie. A SMAFC versenyzője végül a negyedik helyen végzett, nem sokkal maradt le a dobogóról.

Soproni fiatalok

Bölcsődei támogatás

Március 31-ig még lehet igényelni a legfeljebb havi negyvenezer forintos bölcsődei támogatást a Magyar Államkincstárnál.

A támogatás a 3 év alatti gyermekek nem önkormányzati fenntartású bölcsődében – például családi bölcsődében, munkahelyi bölcsődében, mini bölcsődében – elhelyezésének, illetve a napközbeni gyermekfelügyelet személyi térítési díjára vehető igénybe.

A legfeljebb havi 40 ezer forintos támogatásra azok a szülők pályázhatnak, akik 20 hetesnél idősebb gyermeket nevelnek, és a támogatás igénylését követően kezdenek újra dolgozni – írja az államkincstár.

A támogatásra március 31-ig lehet pályázni, a kifizetési kérelmek benyújtására pedig június 30-ig van lehetőség. A bölcsődei támogatást a kincstár havonta utalja a szülőknek számla ellenében, egészen az óvoda megkezdéséig. Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár elmondta: a programnak köszönhetően az elmúlt években már több ezer szülő számára vált lehetővé az újbóli munkába állás, a bölcsődei támogatással az elmúlt években már mintegy 10 ezren éltek.

Pedagógusok fáklyás felvonulása

A magyar közoktatás ügyéért rendezett fáklyás felvonulást városunkban a Sopron és környéke Pedagógus Összefogás csapata. A menet március 15-én a Petőfi térről indult a Várkerületen át a Hűségkapuhoz.

Sztárok itt és ott

Lobenwein Tamás 80

Április 22-én a Liszt-központban nyílik meg „a rendszerváltás fotósaként” jegyzett Lobenwein Tamás életmű-kiállítása. A fotóművész, aki májusban lenne 80 éves, közel két évtizede hagyott itt minket, és hagyott hátra Sopron hétköz- és ünnepnapjait bemutató fotókat, a város polgárait megörökítő portrékat és a rendszerváltás legfontosabb pillanataiban készített történelmi jelentőségű sorozatokat, amelyek a világsajtót is bejárták. A tárlat a SopronFest része, ingyenesen látogatható egészen április 30-ig.


Buli van! – zenei ajánló

Színes Ska banzáj

Március 25., szombat 19 óra, Búgócsiga

Ska Banzáj lesz a Búgócsiga Akusztik Gardenben március 25-én, szombaton, amelyen különböző stílusú formációk biztosítják a zenei sokszínűséget: fellép a budapesti new wave ska zenekar, a The Lubricators, a szombathelyi Kugler, valamint a soproni ­Heyoka Talk.


 

Kapcsolódó cikkek