Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Röviden

Röviden

| Városi hírek

Hírek

Városi hírek

Újra támad az influenza

– Mindenkinek javasolt az influenza elleni védőoltás beadatása – hangsúlyozta Molnár Zsuzsanna, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi főosztályának osztályvezetője.

Az elmúlt pár hétben (az oktatási intézmények szünete, a téli szabadságok miatt) ugyan csökkent a légúti fertőzéssel orvoshoz fordulók száma, de közülük még mindig sok az influenzás. A legnagyobb arányban a 15–34 évesek érintettek, a fiatalabb gyerekek közül az 5 évesnél kisebbek a legveszélyeztetettebbek.

A legtöbb influenzaszerű megbetegedést Győr–Moson–Sopron, Komárom–Esztergom és Nógrád vármegyéből jelentették a múlt év végén. Molnár Zsuzsanna elmondta: ha az influenza bekerül egy közösségbe, ott terjedni fog, ezért nagyon fontos, hogy a kockázati csoportba tartozók körében minél magasabb legyen az átoltottság. Prognózisa szerint amint a nagyobb közösségek ismét „összejönnek”, hétről hétre nőni fog az influenzaszerű megbetegedések száma.

Ökumenikus imahét

Január 16-tól ökumenikus imahetet tartanak Sopronban – közös imádságra és igehallgatásra hívnak minden Krisztus-hívőt hétfőtől szombatig minden nap 17 órakor. Január 16-án a Szentlélek templomban dr. Tóth Károly evangélikus igazgatólelkész, január 17-én a domonkos templomban dr. Barta Zsolt református lelkipásztor hirdet igét. Január 18-án a református templomban Pelikán András evangélikus lelkész, január 19-én szintén a református templomban Németh István plébános lesz az igehirdető. Január 20-án az evangélikus templomban Barta Lívia református lelkipásztor, január 21-én ismét az evangélikus templomban Mészáros Domonkos domonkos rendi szerzetes tanítását hallgathatják a hívők.

Téves információk

A karácsonyi ünnepekben téves tájékoztatást adott az egyik kereskedelmi televízió (RTL) a soproni buszközlekedésről, miszerint szüneteltek a járatok. A városháza arról tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy a híreszteléssel ellentétben december 25-én és 26-án, valamint január 1-jén a Volán a közösségi közlekedést a város területén lényegében a helyközi járatokkal biztosította, amelyek útjuk során a város területén sok helyen megálltak az ünnepi menetrend szerint – és megállnak azóta is. Brennbergbányára a 3-as helyi járatos busz indult, mivel ide nincs távolsági járat.

Zöld Sopron

A lápi póc nyert

A fokozottan védett lápi póc kapta a legtöbb voksot az év hala közönségszavazáson. A „versenyt” ezúttal is a Magyar Haltani Társaság hirdette meg és szilveszter napján zárult. Harka Ákos, a szervezet elnöke elmondta: a közönségszavazásra 5805 voks érkezett, ennek alapján alakult ki a végeredmény. A hazánkban őshonos, aprócska, mindössze 8–10 centiméterre növő lápi póc 50 százalékos eredményével jelentős különbségű győzelmet aratott. Mint arról lapunk Facebook-oldalán is beszámoltunk, a lápi póc a Fertő–Hanság Nemzeti Park területén is előfordul. Érdekesség, hogy a kis hal akár 19 napot is képes eltölteni anélkül, hogy feljönne a felszínre levegőért. Kisegítő légzésének köszönhetően az extrém alacsony oxigénkoncentrációjú vizekben is megél.

Az elnök megjegyezte: mivel egyre kevesebb lápi póc él, fennmaradásáról egy fajvédelmi program keretében Magyarországon mesterséges szaporítással és a szaporulat kitelepítésével gondoskodnak a szakemberek.

Sport

Az év sportolói

A legjobb 3 jelölt között szerepelt a Sopron Basket csapata az év sportolója választáson, de a díjat végül a férfi labdarúgó-válogatott kapta.

65. alkalommal rendezték meg az év sportolója gálát – a hétfői eseménynek az Operaház adott otthont. A férfiaknál az úszó Milák Kristófot, a nőknél pedig Kozák Luca gátfutót választotta meg a 2022-es év sportolójának a Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ). Az év legjobbja hagyományos csapatsportokban a férfi labdarúgó-válogatott lett, az egyéni sportágak csapatversenyei kategóriában a női kardválogatott győzött. Az edzők között Marco ­Rossi, a labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya kapta a legtöbb szavazatot. A fogyatékkal élő sportolók versengésében Kiss Péter Pál parakajakozó és Papp Bianka úszó nyert. A csapatok versenyében a női kerekesszékes vívóválogatott lett az első. Az év sportpillanata Kristoffer Zachariassennek az AS Monaco elleni labdarúgó Európa-liga-mérkőzésen lőtt, az FTC csoportelsőségét eredményező gólja lett. Az év e-sportolójának Torzsás Ádámot választották, míg az esztendő szabadidős sporteseményének járó trófeát a Balaton-átúszás szervezői vehették át. Az MSÚSZ-életműdíját Fábiánné Rozsnyói Katalin olimpiai ezüstérmes kajakozó, mesteredző vehette át.

Az eseményen a résztvevők vastapssal köszöntötték a páholyban helyet foglaló, 102. születésnapját ünneplő Keleti Ágnes ötszörös olimpiai bajnok tornászt, a világ legidősebb olimpiai aranyérmesét.

Soproni fiatalok

Ha a gyermek még nem iskolaérett...

Január 18-ig nyújthatják be a szülők az Oktatási Hivatalhoz a tankötelezettség halasztásáról (vagy korábbi megkezdéséről) szóló kérelmeket. 

A gyermek abban az évben, amelynek augusztus 31. napjáig a hatodik életévét betölti, tankötelessé válik. Ha a Pedagógiai Szakszolgálat a sajátos nevelési igényt (SNI), illetve a beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséget (BTMN) feltárja, és szakértői véleményben javasolja, hogy a gyermek további egy évig óvodai nevelésben részesüljön, a szülői kérelem benyújtására nincs szükség. A tankötelezettség megkezdésének halasztását kizárólag egy alkalommal és egy nevelési évre lehet kérelmezni. Ha a gyermek augusztus 31. napjáig a hetedik életévét is betölti, a tankötelezettség megkezdése tovább már nem halasztható. A kérelmet ügyfélkapun keresztül vagy postai úton is be lehet nyújtani. További információ: www.oktatas.hu/kozneveles/tankotelezettseg

Nyílt nap az egyetemen

Nyílt napot tartanak a Soproni Egyetemen január 18-án. Az erdőmérnöki kar programjai 10 órakor kezdődnek a Ligneumban, itt a szakok ismertetése mellett az érdeklődő diákokat körbevezetik a botanikus kertben, megmutatják a vadászati gyűjteményt, illetve a növénytani tanszék herbáriumát is. 

A faipari mérnöki és kreatívipari kar nyílt napja 11 órakor kezdődik, melyen a diákhagyományok mellett bemutatják a műszaki, az informatikai és a művészeti képzési területet.

Sztárok itt és ott

Fish!: Új gitáros, új nagylemez

Az őszi klubturnéra beugró Szapek Gergő olyan sikeresen debütált a Fish! zenekarban, hogy ott is maradt. A tavasszal érkező „Régen minden jobb volt” című nagylemez felvezetőjében már látható az új gitáros. Közben elkészült a „Csipsz és kóla” című dal új klipje is, ami egy sörfőzdében forgott – sörkóstolással egybekötve. Maga a felvétel egy nyílegyenes, de iróniától nem mentes reflexió a közéleti történésekre.

     

        

Kapcsolódó cikkek