Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Röviden

Röviden

| Városi hírek

Hírek.

Panoráma

Régi–új elnök

Horváth Vilmos maradt a soproni kereskedelmi és iparkamara elnöke – múlt csütörtökön döntött erről a tisztújító küldöttgyűlés.

A kamara általános alelnöke, egyben a kereskedelmi tagozat elnöke lett Magas Ádám. Alelnökké választották Tóth Kálmánt is, aki szintén a hetedik ciklusát kezdi ezen a poszton.

A küldöttgyűlés döntése alapján a fenti vezető tisztségviselők mellett az elnökség tagja lett még Csonka László (kézműves tagozat elnöke), Horváth Csaba (ipari tagozat elnöke), Németh Béla (szolgáltatói tagozat elnöke), valamint a tagozatokból Balogh Eszter, Rádonyi László és Varga Zoltán.

A küldöttek szavaztak a 4 soproni országos kamarai küldöttről is. Országos mandátumot szerzett: Csonka László, dr. Parragh László, Horváth Vilmos és Magas Ádám.

A küldöttgyűlés támogatta dr. Parragh László jelölését a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöki posztjára. A 199 főből álló MKIK tisztújító küldöttgyűlése október 30-án lesz Budapesten. 

Városi Hírek

Tisztelet a hősöknek!

Május utolsó vasárnapján, a magyar hősök napján a sopronbánfalvi Hősi temetőben emlékeztek meg azokról a magyar katonákról és civilekről, akik az életüket áldozták hazánkért.

Az eseményen dr. Farkas Ciprián polgármester úgy fogalmazott: – A háború nemcsak az emberek életét veszélyezteti, de hazánk és településünk fejlődésének jövőjét is. Éppen ezért mindennél fontosabb, hogy ma közösen kiálljunk a béke fontossága mellett.

A hősök tiszteletére koszorúkat is elhelyeztek az emlékműnél, illetve a síroknál. A megemlékezésen részt vett több önkormányzati képviselő is.


Fotó: Filep István

Zöld város épül

Az eddig megvalósított energetikai korszerűsítéseknek köszönhetően ma már évente 2700 tonnával kevesebb szén-dioxidot bocsát ki Sopron – adta hírül Facebook-oldalán dr. Farkas Ciprián. – Az elért megtakarítással önkormányzatunk az idei évben ismét díjazott lett a Virtuális Erőmű Programban. A munkát folytatjuk, hiszen a környezetvédelem számunkra nem egy ideológia, hanem a lokálpatriotizmusunk része – fogalmazott a polgármester. 

Nemzeti összetartozás napja

Sopronban is megemlékeznek a trianoni békeszerződés aláírásának évfordulójáról. Június 3-án a Lővéri Nyugdíjas Klub a Teleki Pál utca 20-ban ad műsort, a városi megemlékezést pedig a hagyományoknak megfelelően június 4-én tartják a Barátság parkban. Ez a rendezvény 17 órakor kezdődik. A nemzeti összetartozás napja az 1920. június 4-i trianoni békeszerződés aláírásának évfordulójára emlékező nemzeti emléknap.

Az egyetemről is tárgyaltak

Ismét városunkba látogatott dr. Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára, munkatársával, dr. Varga-Bajusz Veronika helyettes államtitkárral. Az államtitkárt és helyettesét dr. Farkas Ciprián polgármester fogadta a városházán, ahol jelen volt dr. Barcza Attila, a térség országgyűlési képviselője is. A felek a megbeszélésen áttekintették a helyi szakképzés és a Soproni Egyetem helyzetét, a fejlesztések irányait, lehetőségeit


Fotó: Sopronmédia – ­Griechisch Tamás

Sport

Országos bajnokok

A Szent Orsolya Római Katolikus Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda Bölcsőde IV. korcsoportos atlétái nyerték a diákolimpiát 4×800 méteres váltófutásban. Szolnokon rendezték múlt héten az atlétika egyéni és váltófutó-bajnokság országos döntőjét. A megmérettetésen a lányok magabiztos versenyzéssel, csaknem 30 méteres előnnyel diadalmaskodtak. A győztes csapat tagjai: Kovács Kamilla, Szupper Luca, Maros Katalin, Varga Anna, felkészítő tanáruk Gyarmati Zoltán volt.

Újra csúcson a Tigrisek

A DVTK elleni sikerrel ismét magyar bajnoki címet szerzett a Soproni Tigrisek kerekesszékes kosárlabdacsapata. A soproni együttes magabiztosan, 81–50-re tudott győzni hétvégén a Diós­győr ellen, ez pedig azt jelentette, hogy egy év után visszahódította a bajnoki aranyat. A Tigrisek SE mostani sikerével már ötszörös bajnokcsapat lett.

– Magyar Andrásért is küzdöttünk – fogalmazott közösségi oldalán Nagy Tamás, a Tigrisek SE elnöke, utalva arra, hogy a sikeredző hosszan tartó betegség után az idei szezon közben hunyt el.

Első helyen végzett a Sportdarázs–SMAFC

Bajnoki címet szerzett múlt héten a Sportdarázs–SMAFC együttese. A soproni hölgyek a Dávid Kornél Kosárlabda Akadémia ellen játszották a kétmeccses finálét. Sopronban 7 ponttal győzött a Sportdarázs, a székesfehérvári visszavágón pedig döntetlen lett a végeredmény, így a második vonalnak számító női amatőr NB I. bajnoka lett a soproni együttes.

– A bajnoki aranyérem és a Hepp Kupa bronzérem fontos eredmény a sportakadémiának és természetesen a játékosoknak is, akik elképesztő munkát végeztek az egész szezonban. Nehéz mérkőzések állnak mögöttünk. Nagyon nagy nyomás volt a játékosokon, ami a meccsek elején érződött is. Tisztában voltunk vele, hogy a védekezés fog dönteni – értékelt Srdjan Radulovics vezetőedző.

A sikerszériáról múlt heti lapunkban is beszámoltunk: Döntőt játszhat a Sportdarázs, Soproni Téma, 2024. május 22.

Soproni fiatalok

Újabb musicalek

A MusicalNeked Produkció két nagy sikerű előadása érkezik Sopronba – szeptemberben bemutatják a „Puskás, a musical” és a „Kőszívű – A Baradlay-legenda” című előadásokat a Novomatic-arénában.

– Az alkotóknak köszönjük, hogy felkínálták a lehetőségét, hogy egy soproni civil szervezetet támogatnak a produkción keresztül – mondta a sajtótájékoztatón dr. Farkas Ciprián polgármester.

A Puskás, a musical című produkció Puskás Ferenc és a legendás labdarúgó Aranycsapat történetén keresztül a ’40-es és ’50-es évek Magyarországát, annak társadalmi–történelmi–politikai körülményeit mutatja be. 2021 legnézettebb színházi előadása volt. A Kőszívű – A Baradlay-legenda című produkció, melyet már 50 ezer néző tekintett meg, Jókai Mór regénye, A kőszívű ember fiai nyomán készült. Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc eseményeit is megmerhetik az érdeklődők. 


Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek