Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Röviden

Röviden

| Városi hírek

Hírek

Panoráma

A jó szó életelixír

– Vigasztalásra mindannyiunknak szüksége van. A jó szó az egyik legnagyobb ajándék, igazi életelixír – emelte ki dr. Várszegi Asztrik OSB emeritus főapát a múlt szerdán Sopronban tartott előadásán. A Bátorító gondolatok kortársaimnak című program a Pedagógusok Soproni Művelődési Háza szervezésében valósult meg.

A telt házas rendezvényen részt vett Filep Márk önkormányzati képviselő is. A Várszegi Asztrikkal készült interjúnkat két héttel ezelőtt megjelent lapunkban olvashatja: „Őszintén, egyszerűen...” Soproni Téma, 2024. május 1.

21. Fraknói Gyalogtúra

A Perkovátz-Ház Baráti Köre idén 21. alkalommal szervezte meg az egykor volt Sopron vármegyei hagyomány szellemében a fraknói gyalogtúrát.

A szombati túra indításakor dr. Farkas Ciprián polgármester elmondta: – A szokások megőrzéséhez vezető legjobb út, ha nemcsak emlékezünk rájuk, hanem cselekvő módon megéljük azokat. A kultúránk csak így maradhat fenn.

Határőrök voltak és határőrök maradnak...

Jubileumi országos határőr-találkozónak adott otthont Görbehalom szombaton. 10. alkalommal jöttek össze a volt határőrök és határőrszolgálatot teljesítők az ország minden pontjáról, hogy felelevenítsék a régi szép emlékeket. A jelenlévőket Stöckert Tamás önkormányzati képviselő köszöntötte. Külön megemlékezett a tavaly elhunyt Szigethi Sándorról, a Görbehalmi Bányászmúzeum alapítójáról is, aki mindig fontosnak tartotta a közösségi értékeket és a hagyományok ápolását. Az eseményen felavatták és megáldották Szigethi Sándor emléktábláját, valamint bejelentették, hogy Görbehalom ezentúl nemcsak bányász, hanem határőr településrész is.

Faültetéssel emlékeztek

Öt éve működik az addiktológiai rehabilitációs részleg a Soproni Gyógyközpont Pszichiátriai Osztályán – erre emlékeztek szombaton. A kórház és a segítő szolgálatban résztvevő szervezetek képviselői az „együttműködés fáját” ültették el a kórházparkban. A rendezvényen a kórház vezetősége képviseletében Farkas Andrea ápolási igazgató méltatta az addiktológiai részleg elmúlt 5 évben elért szakmai eredményeit.


Fotó: Filep István

Városi Hírek

Elismerés a mentőknek

– A soproni mentők korszerű körülmények között látják el magas szintű szolgálatukat. Az ország egyik legfiatalabb mentőautóparkja áll a rendelkezésükre, amelyhez Sopron önkormányzata is hozzájárult – emelte ki a mentők napja alkalmából tartott ünnepségen dr. Farkas Ciprián polgármester.

A múlt csütörtöki rendezvényen Csillag Zoltán mentőtechnikus, az OMSZ kommunikációs munkatársa felhívta a figyelmet: ez egy olyan hivatás, amelyet csak akkor lehet jól csinálni, ha valóban az ember életének a részévé válik, és mentősként viselkedik akkor is, ha épp nincs rajta az egyenruha.

A hagyományoknak megfelelően Sopron önkormányzata elismerésben részesítette azokat a mentőket, akik kiemelkedően sokat dolgoztak a csapatuk érdekében, vagy olyan szakmai előmenetelt tudnak felmutatni, amely például szolgál a kollégáik számára. Elismerést adott át dr. Farkas Ciprián Göndöcs Csabának, Kiss Gábornak, Kovács Szabolcsnak, Soós Zoltánnak és Sütő Dominiknek.


Fotó: Elek Szilveszter

A biztonságos közlekedésért

Felszállhattak a motorvonatra, mozdonyra is, bemutatták nekik a vasút működését – a közlekedési kultúra napja alkalmából fogadtak kisiskolás diákokat a GYSEV Zrt. szakemberei pénteken a vasútállomáson. A rendezvényen a rendőrség munkatársai mini KRESZ-pályán mutatták be a helyes közlekedés szabályait, emellett játékos feladatokkal is készültek a gyerekeknek.

Jótékonysági program

Május 25-én nagyszabású jótékonysági programot szervez a Rotary Club Sopron-Pannónia. A Fagus Hotel parkjában a környezettudatosság és a fenntarthatóság jegyében például divatbemutatót, stílustanácsadást is tartanak. 

Zöld Sopron

Népszerű Sopron

Az egyik legnépszerűbb úti cél Sopron és térsége – a Magyar Turisztikai Ügynökség közleménye szerint az év első három hónapjában 7,1 millió vendégéjszakát könyvelhettek el a magyarországi szálláshelyek, amely 14 százalékkal haladta meg a tavalyi negyedéves számokat. Valamennyi turisztikai térségben jelentősen nőtt a szálláshelyek forgalma, de a legnagyobb, 32 százalékos bővülést a Sopron–Fertő térségében regisztrálták.

Sopronban az elmúlt években számos jelentős beruházás valósult meg kormányzati támogatásból, amelyek igazi turisztikai attrakciónak számítanak. Ilyen például a teljesen felújított Szent Mihály-templom és a Lenck-villa, vagy a csodálatos múzeumnegyed. Emellett megújult a történelmi belváros, és az M85-ös létrejöttével a leghűségesebb város könnyebben és gyorsabban elérhető.

Versmondó-találkozó

10. alkalommal rendezték meg a Sarkady Sándor versmondó-találkozót vasárnap a GYIK Rendezvényházban. A program a Pedagógusok a gyermekekért rendezvénysorozat záró eseménye volt. A találkozón dr. Farkas Ciprián polgármester, valamint ifj. Sarkady Sándor, a költő fia is részt vett. A versmondó versenyen 3 korcsoport – óvodások, 1–2. osztályos, valamint 3–4. osztályos gyerekek – mérte össze tudását. A legkisebbek klasszikus, valamint kortárs költők műveit adták elő.

Both Balázs szerzői estje

Szombaton tartották Both Balázs, Bella István-díjas és Sopronért Emlékéremmel kitüntetett soproni költő, író szerzői estjét a Szent Imre-plébánián. Az irodalmi eseményt a Jereván lakótelep Településrészi Önkormányzata és a Szent Imre-plébánia szervezte. – Izgalmas a jelenben velünk élő, soproni alkotókkal való személyes találkozás élménye, tolmácsolásukban átélhető műveik élvezete – mondta Tóth Éva, Sopron kulturális tanácsnoka, aki beszélgetőtársként vezette Both Balázs szerzői estjét.

Sport

Birkózás: újabb olimpiai kvóta

Ligeti Dániel megnyerte kvótaosztó mérkőzését a szabadfogásúak 125 kilogrammos súlycsoportjában a birkózók utolsó olimpiai kvalifikációs viadalán Isztambulban, ezzel részvételi jogot szerzett a párizsi játékokra.

Ligeti Dániel London és Rio de Janiero után karrierje harmadik olimpiájára készülhet, vasárnapi sikerével pedig eldőlt, hogy öt magyar birkózó lép majd szőnyegre Párizsban. Korábban a tavaly világbajnoki címet szerző Muszukajev Iszmail (szabadfogás 65 kilogramm) és Losonczi Dávid (kötöttfogás 87 kilogramm), majd áprilisban Bakuban Nagy Bernadett (76 kilogramm), pénteken Isztambulban pedig Lévai Zoltán (77 kilogramm) szerezte meg az olimpiai kvótát.

Bronzérmes SMAFC kosárlabdázók

Harmadik helyen végzett a SMAFC 1860 Soproni Egyetem kosárlabdacsapata a férfi kosárlabda-bajnokság NB I. B zöld csoportjában. A soproniak a Veszprém együttesével vívtak nagy küzdelmet: az első mérkőzést a veszprémiek nyerték, majd a hazai visszavágón és a harmadik meccsen is a SMAFC diadalmaskodott.

– Hosszú és nehéz szezonon vagyunk túl, de az eredmény most kárpótol bennünket – mondta a mérkőzés után Farkas Dávid edző. – A mindent eldöntő mérkőzésen sem adta könnyen magát a Veszprém: fizikális, gyors meccs volt, az utolsó percig küzdöttek ellenfeleink az éremért. De ez most már a miénk!


Fotó: SMAFC 1860


Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Ipartestületi küldöttgyűlés

Ipartestületi küldöttgyűlés

2024. 06. 05.

Elfogadták a tavalyi beszámolót, az idei költségvetést, valamint döntöttek elismerések átadásáról is a Sopron és Vidéke Ipartestület legutóbbi küldött...