Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Röviden

Röviden

| Városi hírek

Hírek

Városi hírek

Békepárti határozat

A Fidesz–KDNP képviselői egyöntetűen támogatták, az ellenzékiek nem szavaztak a békepárti határozathoz való csatlakozástól a múlt csütörtöki közgyűlésen. Mint arról lapunkban is beszámoltunk (Csatlakozzunk a békepárti határozathoz!, Soproni Téma, 2023. május 10.), az országgyűlés az orosz–ukrán háború egyéves évfordulóján foglalt állást a béke mellett, és fogadta el a békepárti határozatot. Ehhez csatlakozott a soproni önkormányzat is.

A képviselők döntöttek kulturális és szociális alapítványok támogatásáról, jóváhagyták az STKH tavalyi beszámolóját és idei üzleti tervét, valamint a Pro Kultúra 2022-es beszámolóját is.

A közgyűlés támogatta, hogy városunk csatlakozzon a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázathoz. Megszavazták, hogy a Soproni Múzeum igazgatója dr. Tóth Imre maradjon, az M85-ös Sopron–kelet csomópont közelében lévő út pedig Lakatos István nevét viselje. Az önkormányzat a nehéz gazdasági helyzetben is fontosnak tartja a közművelődési, kulturális szférát, ezért Tóth Éva képviselőt nevezték ki a terület tanácsnokának. 

Hősök napja

Május utolsó vasárnapján, a magyar hősök napján a sopronbánfalvi Hősi temetőben emlékeztek meg azokról a magyar katonákról és civilekről, akik az életüket áldozták Magyarországért. Sopron önkormányzata nevében dr. Farkas Ciprián polgármester és Stöckert Tamás önkormányzati képviselő helyezett el koszorút. Fotó: Filep István

Zöld Sopron

STKH-siker a fenntarthatósági versenyen

Ismét bejutott a Greengage országos fenntarthatósági verseny döntőjébe az STKH Sopron és Térsége Nonprofit Kft. A megmérettetésen azokat az ökotudatos vállalatokat jutalmazzák, amelyek működésük során kiemelt hangsúlyt fektetnek a környezet védelmére, és konkrét, eredményes lépéseket tesznek a fenntartható jövő érdekében.

Kultúra, művészetek

Szimfonikus lemezfelvétel

Bartók Béla 3. zongoraversenyét vette lemezre a Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar Balog József Liszt-díjas zongoraművésszel. Az 1829-ben alapított zenekart Kóczán Péter művészeti vezető vezényelte, a produkció zenei rendezője Dvorák Zsuzsa, hangmérnöke pedig Vincze Attila, a Savaria Stúdió vezetője volt. Balog József 2011-ben, a Liszt-jubileum alkalmával már játszott együtt a soproni szimfonikusokkal, ahol a Haláltáncot és Liszt mindkét zongoraversenyét előadták. A zenekar nagy lelkesedéssel készült erre az újabb közös produkcióra, mivel Bartók 3. zongoraversenye a zeneirodalom legfontosabb művei közé tartozik. 

Sikeres zeneiskolai koncert 

A Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekarral léptek fel a Horváth József Alapfokú Művészeti Iskola diákjai múlt héten a Liszt-központban. A nagy sikerű közös hangversenyen 8 műsorszámban 6 szóló, 1 kétzongorás és a zeneiskola 45 főből álló összkarának műsorát hallhatták a nézők. A hangversenyen Oberfrank Péter verzényelt.

Sport

Vasvilla kerékpártúra

Összesen 705-en pattantak biciklire vasárnap és teljesítették a Sopron–Fertőrákos–Balf–Sopron távot. – Ez volt a 30. alkalom, hogy megrendeztük a Vasvilla kerékpártúrát, amelyre idén is egyénileg és családosan nevezhettek a résztvevők – tudtuk meg Borossay György tanártól, a rendezvény főszervezőjétől. – Idén a legfiatalabb nevező 5, a legidősebb pedig 84 éves volt. Ezúttal is értékes adományokat sorsoltunk ki, például húsz darab kerékpár is gazdára talált.

A nevezési díjakból 100–100 ezer forintos támogatást kap a Soproni Gyógyközpont Gyermekosztálya és az Együtt az Életért, Sopronért Mentő Alapítvány.

Soproni fiatalok

Hamarosan szóbelik

Az olasz nyelvvel pénteken lezárult az idei tavaszi érettségi vizsgaidőszak írásbeli része. Az első megmérettetést május 5-én rendezték, akkor nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyból vizsgáztak a diákok, a magyar nyelv és irodalom érettségi pedig május 8-án volt. Az emelt szintű szóbeliket június 7–14. között, a középszintű szóbeli vizsgákat pedig június 19–30. tartják majd. Mint arról lapunkban is beszámoltunk (Elbúcsúztak a végzősök, Soproni Téma, 2023. május 10.), Sopronban összesen több mint ezren érettségiztek, közülük közel 300-an előrehozott vizsgát tettek.

A 2022/2023-as tanévben egyébként az utolsó tanítási nap június 16., péntek.

Sztárok itt és ott

Buli van! - zenei ajánló: Edda-sláger újragondolva

Egy nem mindennapi együttműködést álmodott meg a sztár dj–producer, Lotfi Begi, ugyanis az Edda Művek örökérvényű, „Álmodtam egy világot” című rockhimnuszát gondolta újra Pataky Attilával közösen. A zenei alap a nyolcvanas évek élvezetes synthwave lüktetéséből merített, kreatívan tisztelegve a zenei óriás előtt. A felvétel Begi tavaly megjelent „A nagy Fradi lemez: a zene ereje” című szerelemprojektjén is szerepel.


Kapcsolódó cikkek