Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Röviden

Röviden

| Városi hírek

Hírek

Városi hírek

„Kishercegi bál”

Rizsporos paróka és báli hangulat – óriási érdeklődés övezte a „kishercegi bált” az Esterházy-kastély Narancsházában.

A múlt heti rendezvény célja az volt, hogy az apró bálozók, az óvodások megismerjék és megszeressék Magyarország legszebb és legrangosabb barokk–rokokó kastélyát, valamint a rizsporos parókák, báli cipellők és udvari zenék világát.

A tradíciót a 18. században élt Esterházy „Fényes” Miklós herceg ihlette, akinek barokk–rokokó kastélyában a zene mellett a táncnak is fontos szerepe volt: Joseph Haydn zenekara mellett operaénekesek és balett-táncosok is állandó szereplői voltak az 1770-től éveken át szervezett Esterházy-vigasságoknak, de számos bált is rendeztek az „Esterházy tündérbirodalomban”. Az est végén a régmúlt idők táncaival ismerkedhettek meg a jelenlévők.

Újra nyitva a fiókkönyvtár

Május 24-től újra nyitva tart a Széchenyi István Városi Könyvtár Bánfalvi Fiók­könyvtára. Szerdán és csütörtökön 13-tól 17 óráig várják az olvasókat.

Vagyonvédelmi vetélkedő

Megelőző vagyonvédelmi vetélkedőt tartottak 6. és 7. osztályos diákoknak a Soproni Rendőrkapitányságon. A múlt szerdai programon összesen 14 háromfős csapat indult, a fiatalok interaktív kvízt töltöttek ki, valamint szituációs feladatokat is előadtak. A vetélkedőt a soproni rendőrök vagyonvédelmi és biztonságtechnikai cégek együttműködésével szervezték. Az iskolásokat a cégek vezetői és dr. Herczeg Zoltán rendőr alezredes, kapitányságvezető is köszöntötte.

Kultúra, művészetek

Mert másról álmodunk...

Közel 500 táncos és 20 zenész lépett fel a hétvégén a fertőrákosi barlangszínházban. Már hagyomány, hogy az évad a néptáncosok előadásával kezdődik. Ezúttal láthattuk a Sopron Táncegyüttest, a Pendelyes Táncegyüttest, a Kacagány Tánccsoportot, az Ős-Pendelyest, a Fajkusz Bandát, valamint a Petőfi Sándor Általános Iskola és AMI művészeti iskolás tanulóit.

– Értékek, hagyományok, hit, közösség – ha pár szóban kell összefoglalni, akkor ezek jelentek meg a műsorban – tájékoztatta lapunkat Sipos Ferenc, a Petőfi-iskola igazgatója.


Ájlávjú premier

Bemutatták az évad utolsó előadását a Soproni Petőfi Színházban. Az Ájlávjú – Te édes, de jó vagy, légy más! című musicalrevüt szombaton láthatta először a közönség. Kóczán Péter, a Pro Kultúra megbízott igazgatója a premier előtt elmondta: hálás a színház munkatársainak, hogy az évad végén egy ilyen szórakoztató darabbal lepik meg a közönséget. Hozzátette: a Chicagót telt házas előadásokkal játszották, reméli, hogy hasonló sikert arat majd az Ájlávjú is.

Kéri Kitty, a darab rendezője és szereplője hangsúlyozta: a próbafolyamat csupán három hétig tartott, így rendkívül büszke arra, hogy elkészültek az előadással.

Sport

Rangos elismerés

Közösségi sportszervezeti díjat kapott a Sportegyesületek Országos Szövetségének évi rendes küldöttgyűlésén a Sopron Basket. Az eseményt múlt csütörtökön tartották Budapesten, a Magyar Sport Házában. A rangos elismerést Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár és a 878 egyesületet tömörítő SOSZ elnöke, Deutsch Tamás adta át a Sopron Basket jelen lévő képviselőinek.

Soproni fiatalok

Zöldóvodai workshop

Győr–Moson–Sopron vármegye legtöbb zöldóvodája, összesen 42 pedagógus vett részt a múlt csütörtöki zöldóvodai workshopon. A programot a Jereván-lakótelepi óvodák szervezték, városunkból a Jereváni Kék Óvoda, a Trefort téri Óvoda és a Dózsa György utcai tagóvoda képviselői jelentek meg az eseményen. A Muck turistaházban tartott rendezvény célja a tapasztalatcsere és tudásmegosztás volt.

Előkelő helyen az erdőmérnöki kar

Az agrárképzési területen a második helyezést a Soproni Egyetem Erdőmérnöki Kara érte el az ­UNIside felsőoktatási híroldal új egyetemi rangsorán. A lista kialakításában a felvett hallgatók eredményei, az adott szakot oktató kar/intézet oktatási–kutatási teljesítménye és a nemzetközi publikációk száma és hatása adták a főbb szempontokat.

Szavalóverseny

Rekordszámú nevező: több mint 150 kisgyerek vett részt a IX. Sarkady Sándor Versmondó Találkozón. Összesen 20 intézményből érkeztek óvodások, valamint alsó tagozatos diákok, akik múlt szerdán és csütörtökön adták elő a verseket a pedagógusok művelődési házában.

Szép mesterségek

Megnyílt a Handler-technikus kreatív és faipari ágazatos tanulóinak kiállítása az iskolában. A tárlat június 2-ig látható hétköznapokon 8-tól 19 óráig.

A boldog gyermekkorért

3. alkalommal rendezték meg a soproni baba–mama napokat múlt héten a Liszt-központ NépmesePontjában. Ezúttal is érdekes előadásokkal, bemutatókkal készültek a szervező Soproni Szociális Intézmény védőnői. A város nevében Csiszár Szabolcs köszöntötte a háromnapos rendezvény megnyitóján a résztvevőket. Az alpolgármester elmondta: magyar kormány és a soproni önkormányzat is kiemelt figyelmet fordít a családok támogatására. Fotó: Filep István

Sztárok itt és ott

Buli van! – zenei ajánló: Bordó Sárkány, május 26., péntek 21 óra, Búgócsiga Akusztik Garden

A Bordó Sárkány „középkori rock’n’roll”-t játszik. A banda szerzeményei a mai kor világzenei hangzásvilágához igazodó, táncra perdítő, erőteljes dinamikai felfogásban szólalnak meg.

Az együttes megalakulásától számítva 15 külföldi országban adott koncertet, május 26-án pedig Sopronba is elhozza műsorát.




Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek