Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Röviden

Röviden

| Városi hírek

Hírek

Városi hírek

Beiktatták a lelkipásztort

Szombaton délelőtt a soproni református templomban ünnepi istentisztelet keretében beiktatták tisztségébe dr. Barta Zsolt lelkipásztort (fotónkon jobbra), a Soproni Református Egyházközség vezető lelkészét. (A lelkipásztort és feleségét korábban már bemutattuk lapunkban: Új református lelkészek, Soproni Téma, 2022. szeptember 28.) Fotó: Pluzsik Tamás

Jutalom a mentőknek

Négy kiemelkedő teljesítményt nyújtó, soproni mentős kapott jutalmat múlt héten a magyarországi mentők napja alkalmából. Az elismerést dr. Farkas Ciprián polgármester nyújtotta át Bognár Zoltán mentőtisztnek, Bodnár Ádám ­Imre és Szigethi István mentő szakápolónak, valamint Gottlieb Gyula mentőgépkocsi-vezetőnek. Fotó: Filep István


A határőrök tisztelete

Az ország minden tájáról érkeztek volt bajtársak a 9. Országos Határőr Találkozóra. Az ünnepséget a Görbehalmi Bányászmúzeumnál kialakított emlékhelynél tartották.

Vessző Ernő nyugalmazott határőr, főszervező köszönetet mondott Szigethy Sándornak, a Görbehalmi Bányászmúzeum tulajdonosának, amiért készségesen támogatta az esemény megrendezését. A rendezvényen dr. Farkas Ciprián polgármester méltatta a határőrök munkáját. Németh Attila plébános, a határőrség Szent László-lobogóját és a bányászok Szent Borbála-zászlaját is megáldotta, majd a résztvevők megkoszorúzták az elhunyt határőrök tiszteletére emelt emlékfalat.

Az ünnepségen Stöckert Tamás, a Brennbergbánya–Ó-Hermes–Új-Hermes–Görbehalom Településrészi Önkormányzat elnöke és Mágel Ágost önkormányzati képviselő is részt vett. (Forrás: Sopronmédia)

Díjazott soproni tűzoltók

Kiváló soproni tűzoltókat is kitüntettek vármegyénk katasztrófavédelmi igazgatóságának Szent Flórián-napi ünnepségén. Jutalomban részesült Temlin Norbert tűzoltó százados, parancsnokhelyettes, dr. Holzmann Péter tűzoltó alezredes, hatósági osztályvezető, Németh Zsolt István tűzoltó főtörzsőrmester, különlegesszer-kezelő, Kóbor Ádám tűzoltó őrmester, beosztott tűzoltó és Preiner Bálint Csaba tűzoltó őrmester, szerparancsnok. A díjakat dr. Farkas Ciprián polgármester nyújtotta át.

Fejlesztés a polgárőröknél

Felismeri a lejárt forgalmit és a lopott a rendszámot – bemutatták a Soproni Polgárőr Egyesület és a Soproni Rendőrkapitányság közös járőrözései során használt, legújabb rendszámfelismerő eszközt. A telefonméretű készüléket a polgárőrök vásárolták és már használják is: az elmúlt hetekben tucatnyi lejárt forgalmit találtak. Az eszközhöz beszereztek egy éjjellátó készülőket is, így rossz fényviszonyok között is működik.

Polgárőr érdemkereszt 

Dezső Géza soproni polgárőr a Polgárőr Érdemkereszt ezüst fokozata kitüntetésben részesült.

2024-ben május közepén lesz a SopronFest!

Jövőre május 17. és 19. között rendezik meg a II. SopronFestet – jelentette be Facebook-oldalán dr. Farkas Ciprián. Mint a polgármester leírta: április utolsó heteiben igazán ünnepi hangulat jellemezte az egész várost, köszönhetően azoknak a soproni szervezőknek, vendéglátóknak, szolgáltatóknak, akik a SopronFest alapítóival közösen ugyancsak kivették a részüket ebből a nagy munkából. Azóta is csak pozitív visszajelzéseket kapnak.

– Kevesebb mint 5 hónap alatt született meg Sopron új fesztiválja, de már most tudjuk, hogy jövőre mikor számíthatunk hasonlóan tartalmas napokra. 2024. május 17–18–19-én várja vendégeit a II. SopronFest, az azt megelőző héten pedig ismét városszerte bemelegítő napokat tervezünk – mondta dr. Farkas Ciprián.

A szlogen természetesen változatlan: Mindenütt jó, de legjobb Sopron!

Zöld Sopron

Zöld majális

Zöld, zöldebb, legzöldebb mottóval rendezte meg a Soproni Múzeum a Zöld Kezek Egyesülettel a soproni zöld közösség első majálisát a Lenck-villa kertjében. A szombat délutáni programon többek között előadásokkal, könyv- és ruhacserével, gyermekprogramokkal, belvárosi sétával, e-bike-túrával és kézműves termékekkel is készültek a szervezők. A rendezvény része volt a 7. Közösségek Hete című országos közösségi programsorozatnak.

Dr. Farkas Ciprián polgármester és dr. Tóth Imre, a Soproni Múzeum igazgatója nyitotta meg a zöld majálist – jelképesen elültették az első palántákat is. A rovarhotel szomszédságában alakítják ki a múzeum munkatársai a Zöld Kezek Egyesülettel a múzeum közösségi fűszerkertjét. A növények gondozásában a lakosságra is számítanak, de a tervek szerint iskolai és óvodai csoportoknak is tartanak itt foglalkozásokat.

Gyalogtúra

A borús idő ellenére is több mint százan részt vettek a Perkovátz-Ház Baráti Köre 2️0. fraknói gyalogtúráján. A Sopron vármegyei hagyományt 2004-ben élesztették újra a szervezők.

Sport

Sopronban a válogatott

Sopronban is játszik felkészülési mérkőzéseket a magyar női kosárlabda-válogatott. A nemzeti együttes a június 15–25. között Szlovéniában és Izraelben rendezendő Európa-bajnokságra készül. A Sopron Basket két játékosa, Varga Alíz és Határ Bernadett is a válogatott tagja – utóbbi szereplése viszont még kérdéses, jelenleg kontaktos edzéseket még nem végez.

A mieink a héten Szlovéniában kezdik a felkészülést, majd Portugália ellen lépnek pályára Székesfehérváron (zárt kapus mérkőzéseken). Sopronban a spanyolokkal mérkőznek meg a lányok, június 9-én és 10-én is rendeznek meccset a Novomatic-arénában.

Soproni fiatalok

A legjobb százban a Berzsenyi és a Széchenyi

Két soproni gimnázium is bekerült Magyarország 100 legjobb középiskolája közé a HVG 2023-as rangsorán. A Berzsenyi Dániel Evangélikus (Líceum) Gimnázium ezúttal a 91., a Soproni Széchenyi István Gimnázium a 98. helyen végzett. (Tavaly előbbi intézmény a 84., utóbbi a 85. volt.) A készítők több szempont alapján osztályozzák a középiskolákat. Az egyik ilyen a 10. évfolyamosok kompetenciaméréseinek iskolai átlaga, de fontos szempont az érettségi bizonyítványokba került eredmények átlaga, valamint az emelt szintű érettségik aránya és a magyar egyetemekre, főiskolákra bekerült diákok átlagpontszáma is.

Újabb KISS & GO parkolóhelyek

– A Halász utca után a Hunyadi-iskolánál is kialakítottuk azokat a parkolóhelyeket, melyek segítséget jelentenek a szülőknek, ha autóval viszik vagy hozzák gyermekeiket – jelentette be dr. Farkas Ciprián polgármester. A KISS & GO parkolóhelyeken mindössze pár percig szabad megállni.

Sztárok itt és ott

Buli van! – zenei ajánló: Alvin és a mókusok 30

Május 27., szombat 20 óra, Hangár Music Garden

A formáció még 1993-ban alakult, az elmúlt harminc évben pedig az ország egyik legismertebb punkzenekarává nőtte ki magát. Sopronba a legnagyobb Alvin örökzöldeket hozza el a csapat.



Kapcsolódó cikkek