Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Rongálások városszerte
Mintegy 300 ezer forintos kárt okoztak a játszótéren a vandálok Fotó: Németh Péter

Rongálások városszerte

| Munkatársunktól | Városi hírek

A városszerte előforduló szándékos károkozások után ezúttal az Erzsébet-kert játszóeszközei estek a vandalizmus áldozatává. A rongálások miatt több játékot leszereltek. Sajnos, nem egyedi esetről van szó.

Tavasszal arról tudósítottunk, hogy a ze­­nepavilon és a sörkert léceit is megrongálták. – A ron­­gálás miatt feljelentést tett a Sop­­ron Holding – tájékoz­­tatta lapunkat Varga Zoltán, a cég vezérigazgatója. – A váro­sunk játszótereit meghatározott rend szerint le­­het használni. A leg­­fontosabb, hogy a gyerekek szórakozását szolgálják, a na­­gyobbak, a 14 éven felüliek legfeljebb kísérőként mehetnek be, de a já­­tékokat nem használhatják, mert azok nem ilyen célra és méretezésre készültek. Alkoholos italt fogyasztani, dohányozni és ku­­tyát bevinni szigorúan tilos, nap­­nyugta után is! Sajnos, ezt a sza­­bályt egyesek nem tartják be. Tapasztalatunk szerint, elsősorban éjszaka, amikor elcsendesedik a város, a fiatalok veszik birtokba a játszótereket, s az eszközök a nem rendeltetésszerű használat és a rongálás miatt idő előtt tönkremennek. 

Mint megtudtuk, hasonló esetekkel találkoztak már a holding munkatársai a KRESZ-parkban és a Virágvölgyben is. Az éjszakai látogatók ráadásul rengeteg szemetet hagynak maguk után. Nyaranta nem ritka, hogy naponta többször kell miattuk takarítani a játszótereket.

– Többféle módon is kárt okoz­nak Sopronnak, a közösségnek a vandálok – folytatta Varga Zol­­tán. – Egyrészt a sérült elemeket leszereljük, így azokat a gyerekek – bánatukra – nem használhatják. Másrészt a javítás, a pótlás költségét meg kell fizetni. Most, a legutóbbi Erzsébet-kerti esetnél ez az összeg mintegy háromszázezer forint. Ezt a pénzt pedig a város szépítésére is lehetne fordítani.

Nyomravezetői díj és felajánlások

Sopron önkormányzata részt vesz a balfi nemzeti történelmi és irodalmi emlékhelyen megrongálódott szoborcsoport helyreállításában. Emellett 200 ezer forintos nyomravezetői díjat ajánl annak, aki érdemi információval tudja segíteni a rendőrség munkáját. A Magyar Zsidó Hitközségek Szövetsége ugyanerre a célra százezer forintot biztosít. A Miniszterelnökség pedig kétmillió forinttal járul hozzá az emlékhely rendbehozásához.

Mint arról lapunk előző szá­­má­­ban beszámoltunk, au­­gusz­­tus 25-én érkezett a be­­jelentés a ren­­dőrségre, hogy megrongálták a balfi nemzeti emlékhelyet. A tettes(ek) három már­­ványból készült szimbolikus alakot döntött(ek) le és tört(ek) darabokra. A Soproni Rendőrkapitányság rongálás bűntett gyanúja miatt folytat büntetőeljárást ismeretlen elkövető(k) ellen.

Az ember nagyságú márványlapokból álló szoboregyüttest 2008-ban a meggyilkolt zsidó munkaszolgálatosok emlékére állították.

Kapcsolódó cikkek