Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Robotok és drónok

A „közeljövő kiállítása” Sopronba is megérkezett

Robotok és drónok

| Munkatársunktól | Városi hírek

Az elmúlt héten pénteken és szombaton az országban idén elsőként Sopronban tartották meg a drón & robotika show-t.

Az első nap főként a fiatalok, is­­kolás csoportok vették birtokba a Liszt-központot, míg szombaton a családok látogattak ki a több teremben zajló programokra. Nagy sikere volt a központ előtti téren kialakított ügyességi pályának, ezen felül ugyancsak szabadtéren volt lehetőség felszállni az úgynevezett Segway-re, az önegyensúlyozó, kétkerekű, elektromos meghajtású eszközre.

A kiállításon sikere volt a humanoid robotoknak és a virtuális valóság adta élményeknek is Fotó: Leczovics Zsolt

Az oktatási célokat szolgáló, emberszerű robotoktól az apró, de egyáltalán nem játékszerként kezelendő versenydrónokon át a majdani android miniszterelnökig igazán széles és színes skálán mutatta be a feltételezett jövőt a rendezvény. A szervezők nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy ne csak nézelődni lehessen, hanem az érdeklődők a lehető legtöbb eszközt és fejlesztést ki is tudják próbálni. Így lehetett holdjárót és drónt vezetni, robotot építeni, intelligens homokkal ismerkedni, vagy éppen átélni a virtuális valóság adta élményeket.

A drónrepülők tulajdonosainak hasznos volt a hobbijukkal kap­­csolatos előadás, amelyen részletesen kitértek a jogi szabályozásra is.

– A tavalyihoz hasonlóan az idei rendezvény is megmutatta, hogy helye van a hazai piacon a „közeljövő kiállításának”, ahol a kisgyerekes családoktól a tiniken át a nyugdíjasokig mindenki érdekes és értékes élményekhez juthatott – mondta el Fekete Gá­­­­­bor főszervező. – Az oktatás, a játék mellett a robotika alkalmazásának egyéb területeit is igye­­keztünk felvonultatni. Az egyik standon például bemutatták, hogy miként lehet 3D nyomtató segítségével emberi végtagokat előállítani. Mindemellett itt volt Sopronban a Puli Space Technologies nevű magyar fejlesztésű robot, amelyet a tervek szerint decemberben küldenek fel a Holdra.

A rendezvényen helyi kiállítók is képviseltették magukat. A Soproni Egyetem standja mellett a Vasvilla és a Széchenyi-gimnázium is érdekességekkel várta a látogatókat.

Kapcsolódó cikkek