Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Rímeket is farag a restaurátor

| Munkatársunktól | Városi hírek

Restaurátori munkái között tartják számon többek között a Kecsketemplom és a Szent Mihály-templom tornyát – a Sopron Kultúrájáért díjat Kovács György kapta.

Kovács György szobrászművész–restaurátor 1948-ban született Budafokon. Huszonöt évesen érkezett Sopronba, a Képzőművészeti Főiskola kőszobrász–restaurátor szakának frissen végzett növendékeként, hogy csatlakozzék az Országos Műemléki Felügyelőség kőszobrász–restaurátor csoportjához. 1979-től a műhely vezetőjévé vált. 

Restaurátori munkái között tartják számon többek között a Kecsketemplom és a Szent Mihály-templom tornyát, a fertőszéplaki Szent Szív kálváriát, a bánfalvi kolostorhegyi lépcsőt és szobrait. Műhelybéli munkája mellett 1983 és 88 között a mesterségét, a kőszobrászati restaurálást tanította a képzőművészeti főiskolán. Ezekben az években számos 17–18. századi kis emléket restaurált: fülkeszobrokat, út menti kereszteket. Önálló restaurátortevékenysége mellett emlékműveket tervezett és faragott, többek között a II. világháború áldozatai és a kitelepített németek közös emlékművét Balfon, a Rongyosok szobrát a Károly magaslaton, a fertőhomoki életfát, a nagycenki Hűségkutat, a pálosok emlékművét Bajnán, az 1956-os forradalom emlékműveit Zsirán és Lövőn. 2015-től a Soproni Füzetek évente megjelenő antológiáiban verseinek és kisprózáinak egész sora olvasható.

Kovács György Fotó: Pluzsik Tamás

Kapcsolódó cikkek