Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Remény

Jegyzet

Remény

| Horváth Ferenc | Városi hírek

Persze lehet még reménykedni néhány szívet melengető napban vagy hétben, de tény, visszafordíthatatlanul közeleg a nyárutó a maga minden szépségével, örömével és reménységével.

Lassan véget érnek a szabadságolások is, a családok pedig készülnek az iskolakezdésre. A reményeink közé tartozik, hogy nyugodt és kiegyensúlyozott tanév elé nézünk, hogy sikerül betakarítani az aszály miatt részben elpusztult termés maradékát, hogy nem kell az őszi és a téli hónapokban fagyoskodnunk, hogy véget ér a háborús rémálom, és az élet visszatér a megszokott kerékvágásba.

Tagadhatatlan, az elmúlt tizenkét esztendőben hozzászoktunk ahhoz, hogy a gazdaság teljesítményének köszönhetően jutott pénz béremelésekre, a családoknak, a gazdaság ösztönzésére, közösségi beruházásokra, a települések modernizálására, utak, autópályák építésére és még sok minden másra. Aki például visszanézi, hogy mi minden történt Sopronban, mi minden épült, és számba veszi a jelenleg is tartó beruházásokat, fejlesztéseket, az elfogulatlanul állapíthatja meg, hogy a város életének egyik legjelentősebb korszakát éljük. Ez még akkor is igaz, ha a mostani háborús helyzetben át kell gondolni, hogy mire is költünk, melyek a legfontosabb teendőink, mik azok a fejlesztések, amelyeket feltétlenül be kell fejezni vagy éppen elindítani, és milyen terveket indokolt felülvizsgálni.

Optimizmusra adhat okot, hogy a mostani körülmények között is meglepően jó számokat produkált a gazdaság a második negyedévben is. Hogy aztán mi lesz a második félévben, még nem tudjuk, de szakemberek 5 százalék körüli növekedést várnak még úgy is, hogy a mezőgazdaság az aszály miatt alulteljesít. Az emberek többségét azonban – érthetően – elsősorban a saját élete, lehetőségei érdeklik. És ez így van rendjén. A magas infláció, amely eltérően érinti például a családokat, a fiatalokat vagy a nyugdíjasokat, nehéz élethelyzeteket okozhat. A kormány a lehetőségei szerint tompítja az emberekre nehezedő nyomást, de minden hatást nem tud kivédeni. Ezért nagyon fontos, hogy megmaradt a rezsivédelem, még akkor is, ha nem terjed ki a teljes energiafogyasztásra, hogy a családok és a nyugdíjasok támogatása továbbra is kiemelt feladat.

Mi, magyarok már számtalanszor megmutattuk, hogy összefogással, egymás segítésével, az ellentéteinken való felülemelkedéssel különleges helyzetekből is győztesen kerülhetünk ki.

Sajnos nem csak rajtunk múlik, hogy miképp leszünk túl az előttünk tornyosuló gondokon, de mi is sokat tehetünk azért, hogy könnyebbek legyenek az előttünk lévő hónapok.

Kapcsolódó cikkek