Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Rekordmeleg tél
Az előrejelzések szerint a hét közepén a hajnali órákban akár -5 fokot is mérhetünk Fotó: Griechisch Tamás

Kevesebb hó és eső esett az elmúlt hónapokban

Rekordmeleg tél

| P. Horváth László | Városi hírek

Ez a február volt Sopronban az 1856 óta tartó mérések történetében a legmelegebb. A havi középhőmérséklet meghaladta a 7 fokot, ami 5 fokkal magasabb a sokéves átlagánál

– Az átlagosnál jóval enyhébb volt a tél, mindössze egy napon, december 13-án volt egybefüggő hótakaró Sopronban. Ezt egyedül az 1989/90-es tél múlta felül, amikor egyetlen napon sem alakult ki egybefüggő hóréteg – mondta lapunknak Kiss Márton, az Országos Meteorológiai Szolgálat észlelőhálózati koordinátora. – Ez a február volt Sopronban az 1856 óta tartó mérések történetében a legmelegebb. A havi középhőmérséklet 7,1 fok volt, ami 5,6 fokkal magasabb az 1981–2010 közötti évek átlagánál. A napfénytartam 134,8 óra volt, ez 29,7 órával több, mint amit megszoktunk. A januári ködös idővel ellentétben februárban egyetlen napon sem volt köd, köszönhetően a gyakori viharos szeleknek és a száraz levegőnek. Hótakaró a hónap során síkvidéken nem alakult ki, a hegyvidéken is csupán 1–2 ilyen napot regisztráltunk, jellemzően pár centiméteres hóréteggel.

Kiss Márton kiemelte: a korai tavaszt ezen a héten télies idő váltja fel. Észak–északkelet felől igen hideg levegő érkezett hazánk fölé. A hajnali órákban a hét közepén -3, -5 fokos fagyokat mérhetünk. Ezek a már virágzó fáknál komoly problémákat okozhatnak, ugyanis a fejlődési fázisaik a megszokottnál másfél hónappal előbbre tartanak. A hónap utolsó hetében tehát inkább hasonlít majd késő télre az időjárásunk. A lassú melegedés majd március végén kezdődik, a sokévi átlagot csak április 5. körül érjük el.

– A februárban lehullott csapadék mennyisége mindössze 10,4 milliméter volt, ez a sokévi átlag mindössze 41 százaléka – tette hozzá. – Előtte januárban is csupán 8,8 millimétert mértünk, így az elmúlt két hónap csapadékmérlege 19,2 milliméter, ami a sokévi átlag alig 36 százalékát adja. A tél így nem töltötte fel a talaj nedvességkészleteit, gyakorlatilag aszállyal indulunk neki a tavasznak. Most a szokottnál is nagyobb szükség lenne a tavaszi esőkre, ezek ugyanis még feltölthetnék a talaj mélyebb rétegeit is.

Kapcsolódó cikkek

Ünneplőben a város

Ünneplőben a város

2019. 12. 18. | Munkatársunktól

Közeledik karácsony, a kereszténység fontos ünnepe. Sopron utcái, terei már hetekkel ezelőtt ünneplőbe öltöztek, az adventi koszorún is hamarosan meggyújtják a negyedik gyertyát. A meghitt hangulat ilyenkor nemcsak az épületekbe, hanem az emberi lelkekbe is beköltözik.

 

A nyugalom éve

2019. 12. 18. | Horváth Ferenc jegyzete

„A karácsonyi ünnepkör a megbocsájtás és a megbékülés időszaka is. Ezekben a napokban emelkedjünk felül sérelmeinken, hagyjuk magunk mögött a békétlenséget, s ha sikerül, akkor óvjuk és őrizzük meg a következő évre is!”