Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Régészeti leletek az M85 vonalán

| Munkatársunktól | Városi hírek

Közel száz régészeti leletet találtak a szakemberek az épülő M85-ös gyorsforgalmi út úgynevezett IV. szakaszán Sopronban, illetve a város közvetlen közelében.

A lóversenytér lelőhelynél (a 84-es főút térségében, szennyvíztisztító-telepnél) a Savanyú Bálint vezette régészcsapat több mint 2000 négyzetméternyi területet vizsgált át. Az ásatást elvégző Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum tájékoztatójában az szerepel, hogy ezen a lelőhelyen egy középső bronzkori, 6 sírból álló temetőrészletet és egy késő bronzkori település maradványait tárták fel. A középső bronzkori (Kr. e. 2. évezred közepe) sírok fölött több esetben is terméskövekből álló, igen masszív kőemelvényt lehetett megfigyelni. A halottakat a legtöbb esetben tárgyak nélkül helyezték a sírba, mindössze egy bronztű került elő a temető feltárása során. 

A Kőhelyalja lelőhely (a 84-es főút és az épülő M85-ös gyorsforgalmi út csomópontjának területe) ásatásvezetője Márkus Gábor volt, aki a munkatársaival az 1700 négyzetméternyi területre kiterjedő kutatás során 15 leletet tárt fel. A gyorsforgalmi út építése közben végzett földmunka során egy vélhetően kora vaskori településrészlet maradványaira bukkantak, amely néhány árokból, cölöphelyből és két nagyobb méretű gödörből állt.

Kapcsolódó cikkek