Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Régészeti konferencia a vaskorról

| MTI | Városi hírek

A Vaskor-Duna című nemzetközi program keretében a hazai vaskori lelőhelyek megismertetését célzó programsorozat kezdődött el szeptemberben. Az utolsó állomás Sopronban lesz.

Jerem Erzsébet prgramvezető elmondta, a Vaskor-Duna-program – amelyben öt ország, Ausztria, Horvátország, Magyarország, Szlovákia, Szlovénia intézményei vesznek részt – a korai vaskor, tudományos elnevezése szerint Hallstatt-kor monumentális tájaival foglalkozik. Ennek egyik részeként szeptember 13. és október 6. között Magyarország ad otthont annak a régészeti tábornak, amely a tudományos előadások mellett a hazai korai vaskori lelőhelyek jobb megismerését célzó közönségbarát programokat kínál Budapesten, Süttőn, Sopronban, Százhalombattán, Keszthelyen és környékén.

Vaskor-Duna-program zárórendezvénye Sopronban lesz október 4–7-e között, ahol az Archaeolingua Alapítvány rendezésében a monumentális régészeti tájak kutatásáról, felderítéséről, megőrzéséről és bemutatásáról tudományos tanácskozást tartanak.

A határokon átnyúló Vaskor-Duna-program célja, hogy fölkeltse a kulturális és turisztikai érdeklődést a mai napig a nagyközönség elől rejtőzködő kisrégiók – Grossklein és Strettweg Ausztriában, Jalzabet és Kaptol Horváthországban, Postela és Dolejnske Toplice Szlovéniában, Süttő, Százhalombatta és Sopron Magyarországon – iránt.

Kapcsolódó cikkek