Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Próbaúton az M85-ösön
Így néz ki most az épülő M85-ös gyorsforgalmi út Nagycenk térségében. A távolban feltűnik a tévétorony, az azonban egyre közeleg, hogy átadhassák a forgalomnak az utat Fotó: Griechisch Tamás

A gyorsforgalmi átrajzolja Sopron közlekedési térképét

Próbaúton az M85-ösön

| P. Horváth László | Városi hírek

Az épülő M85-ös gyorsforgalmi út Nagylózs és a soproni volt téglagyár közötti szakaszán gyakorlatilag végeztek az aszfaltozással. Mindenütt jó ütemben halad a munka – ezt dr. Farkas Ciprián polgármester is megtekintette.

Az elmúlt héten dr. Farkas Ciprián polgármester tett látogatást a kivitelezés alatt lévő M85-ös gyorsforgalmi út Sopron-kelet csomópontjánál, majd egy szakaszt autóval is bejárt. Minderről videó is készült, amely a polgármester közösségi oldalán, a https://www.facebook.com/drfarkasciprian/ címen érhető el.

A polgármesteri látogatást követően a Soproni Téma lehetőséget kapott arra, hogy az építkezés egy hosszabb szakaszán végigmenjen. Az út első felében a szennyvíztisztító-teleptől indultunk a nagycenki csomópont felé. Az jól látható, hogy az utat gyakorlatilag teljesen leaszfaltozták, helyükre kerültek a középső szalagkorlátok is.

Visszafelé megálltunk Sopron-kelet csomópontnál. Fontos helye lesz ez az M85-ösnek: a tervek szerint július közepétől már ezen keresztül halad – egyelőre még az autóútra történő felhajtási lehetőség nélkül – a 84-es főút forgalma. (Így váltják ki főút szennyvíztisztító-telepnél lévő szakaszát). Innen továbbhaladtunk a Sopron–Győr vasútvonal irányába: itt a sínek felett vezet át a gyorsforgalmi. Ottjártunkkor a hídfők mögötti töltést építették éppen. Ezután egy rövid aszfaltos szakaszon értünk el a Balfra vezető úthoz, amelynek nyomvonalát szintén áthelyezik. A forgalom az M85-ös felett egy hídon megy majd át, a két végén pedig körforgalmak épülnek. Ide tartozó hír, hogy várhatóan nyár végétől ebben a csomópontban is félpályás, jelzőlámpákkal irányított forgalomkorlátozás lesz.

Az itt épülő híd közelében egy földhalomra felkapaszkodva szemünk elé tárult, merre kanyarog majd a Szárhalmi-erdőben a gyorsforgalmi, hogy aztán elérje a Pozsonyi utat. A kivitelezés itt is ütemesen halad. Itt lesz majd a IV. szakaszt lezáró Sopron–Tómalom (Fertőrákos) csomópont. A tervek szerint decemberben gyorsforgalmi úton el lehet érni Sopront.

Végül kitérőt tettünk az V. szakaszra, oda, ahol majd alagút szeli át a Bécsi-dombot. Mi most a Virágvölgy felől érkeztünk: a szakemberek az alagút bejáratát alakítják ki. Az úgynevezett alag­útjárat fejtésének várhatóan szeptemberben kezdenek neki.

A gazdaságot is élénkíti 

A gyorsforgalmi út már az építése alatt is jótékonyan hat a gazdaságra, ráadásul a vendégmunkások is városunkban szállnak meg. A kivitelező igyekezett helyi anyagokat is beépíteni az út töltésbe, ennek érdekében Nagycenken és Fertőszentmiklóson anyagnyerő helyeket nyitottak.

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek