Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Polgármesteri évértékelő
Fotó: Griechisch Tamás

Polgármesteri évértékelő

| Munkatársunktól | Városi hírek

A Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar újévi hangversenye előtt számolt be dr. Fodor Tamás polgármester az elmúlt év legfontosabb városi eseményeiről, illetve arról, hogy hol is tartunk ma 2019-ben.

- Ha rövid összegző választ kellene erre adni, akkor azt kell mondanom, hogy jó úton haladunk – kezdte a beszédét dr. Fodor Tamás. Így folytatta: tizenkettő évvel ezelőtt erős többségi felhatalmazással megkezdtük a város rendbetételét az élet szinte minden területén. Világos volt számunkra, hogy csak átgondolt stratégiailag kidolgozott és összehangolt városfejlesztéssel lehet eredményt elérni.  

Ma is ezen szigorú elvek mentén dolgoznunk.

A fejlesztésekhez szükséges plusz forrásokat 2007-ben az uniós pályázatok és saját források biztosították, majd 2010-től a polgári kormány nagyon komoly önerő támogatással járult hozzá a projektek megvalósításhoz, illetve az önkormányzati adósságátvállalással megszabadította a várost a korábban felhalmozott adósságtól.

2015-ben Sopronban indult az országos jelentőségű Modern Városok Program (MVP), amely a megyei jogú városok fejlesztését hivatott biztosítani. Ez a program Sopron számára történelmi korszakos fejlesztést eredményezett:

A városunk számára fejlesztési célra jelenleg kormányzati, uniós és saját forrásból összesen 80 milliárd forint áll rendelkezésre, amelyben nincsen benne az M85 autóút költsége. Ebből a 80 milliárdból jelenleg 32 milliárd összegű beruházás van folyamatában. Ez nagyságrendileg 40 százalékos teljesítést jelent a tervezett városfejlesztési projektek tekintetében, a 2014-2020 időszakra vonatkozóan.

A fejlesztéseknek továbbra is öt fő iránya van, amelyek:

1. az M85 autóút megépítése;

2. a belváros útjai, homlokzatai, palotái és a Szent Mihály-templom megújítása;

3. a Fertő part turisztikai fejlesztése, rehabilitációja;

4. a Lőver infrastruktúrájánál fejlesztése és

5. a város gazdasági lehetőségének bővítése.

A fenti fő célok megvalósítása mellett mindennapi feladatunk a város üzemeltetése-fenntartása, a szociális rendszerünk működtetése, a kultúra és a sport támogatása, szervezése.

Az alapvető célok ismeretében tekintsük át, hogy az elmúlt évben részleteiben hova jutottunk.

Az M85 autóút Soproni szakaszán tavasszal megtörtént az alapkő ünnepélye letétele, amellyel megkezdődött a kivitelezés. Csorna és Sopron között a munkálatok négy szakaszon folynak, amely tisztán hazai forrásból állami kivitelezésben valósul meg mintegy 250 milliárd forintból. Sopron környékén az előkészítő munkálatok zajlanak: a területszerzés, a régészeti feltárás, a közművek kiváltása, az üzemi uták építése, műtárgyak próba cölöpözés.

A belvárosban az utcák terek közmű és díszburkolat teljes felújítása novemberben határidőre befejeződött. A belváros rendezettsége és a középkori hangulata nagyot változott a burkolat és a részbeni homlokzat megújulásával.

Dr. Fodor Tamás polgármester. Fotó: Griechisch Tamás

Ez bizonyára a turisztikai vonzerőben sokat fog jelenteni, valamint új lehetőségek nyílnak meg, hasonlóan a Várkerülethez.

Közben megkezdődött a belvárosi homlokzatok, a Lenck, villa és a Szent Mihály-templom, Sekrestyésház felújításának kivitelezése is. A belvárosi homlokzati renoválásból már 5 épület elkészült, a program idén folytatódik. A Russ villa és a Zichy-Meskó palota tervezése még folyik.

Múzeumnegyed (Stornó, a Tábornok és a Fabricius ház) tervezése befejeződött jelenleg közbeszerzés előtt áll. Várhatóan tavasszal megkezdődhet a kivitelezése.

A Zöld város keretében megújul a Kisvárkerület, a Pap rét és megépül az új Árpád utcai parkolóház. A parkolóház régészeti feltárása lezárult a vártnál jóval kevesebb régészeti eredménnyel. A Kisvárkerület közbeszerzése folyik. A Széchenyi tér további tervezést munkát igényel költségmegtakarítás céljából.

A Fertő part tervezési munkája folyamatosan zajlik, de a kivitelezést a Sopron-Fertő Turisztikai Ügynökség már megkezdte tereprendezés formájában. Ebben az évben a Fertő parton további kivitelezési munkák kezdődnek meg.

A Paneurópai Piknik Emlékpark látogató központjának és parkjának a kivitelezése tél végén megkezdődhet. A Páneurópai Piknik 30 éves jubileumi évfordulójára tekintettel a munkálatok nyár közepére fejeződnek be. A tovább fejlesztett emlékpark az évfordulóra még méltóbb környezetet fog biztosítani.

A Lőver strand (szabadtéri) teljes felújításának kivitelezése befejezés előtt áll. A strand külső új medencéjének téliesítése márciusra készül el, addig a fedett uszoda változatlanul működik. Az átköltözést követően kezdődhet meg a fedett uszoda újjáépítése, mely várhatóan másfél évig tart. Az építkezés alatt az uszoda zavartalan működését a téliesített strandon folyamatosan biztosítani fogjuk.

Befejeződött az 5,5 kilométer hosszú Lőver kerékpárút építése. A kerékpárút mellett elkészült a Lőver körút aszfaltfelújítása, és az új parkolók, csomópontok kiépítése (Egeredi, Várisi útnál). A fejlesztés eredménye lehetővé teszi a Lőverekben a kulturált kerékpározást és az autós közlekedést.

Jereván kerékpárút elkészült, amely most már elérhetővé teszi a Jereván városrészt a belvárossal. Fontos, hogy perem városrészek közlekedése szorosan kapcsolódjon integrálódjon a belvároshoz. A kerékpározást ma mindenek felett támogatnunk kell az autós közlekedéssel szemben, mert elvitathatatlan előnyei vannak.

A  Lőver-Balf gyógyhelyek környezetének fejlesztésé közbeszerzés eljárásban van.

Bánfalvi Hősi temető első világháborús sírjainak teljes felújítása megtörtént.

Megkezdődött a Katolikus Konvent egyházi-művészeti kiállításának kialakítása.

Elektromos autóknak kiépítettük az első töltőállomásait Sopronban. Ezzel városunkban is az e-mobilitás első infrastruktúráját sikerült kiépítettük. A fejlesztés nagyban hozzá járul a CO-kibocsátás csökkentéséhez, a környezetkímélő közlekedéshez.

Városunk csatlakozott a MJVSZ-én keresztül az Áder János köztársasági elnök által meghirdetett nemzetközi klímavédelemhez, amelyben azt vállaltuk, hogy a megyei jogú városok 2022-ig több mint 100 milliárd forintot költenek az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére, az energiahatékonyság javításával.

 Intézmények:

Intézményeinkben energetikai fejlesztések folynak: a Soproni-Horváth József utcai, a Deák téri bölcsőde, a Király J. utcai bölcsőde és óvoda. Továbbá a Jegenye sori és a Kőszegi úti óvodában eszközbeszerzések valósultak meg.

Iskolák esetében folyik a Lackner Kristóf, a Deák téri, a Gárdonyi Géza, Petőfi Sándor, a Német Nemzetiségi és a Kozmutza Flóra energetikai megújítása. A Soproni Szakképzési Centrum is saját beruházásban végez korszerűsítéseket. Elkészült a Ferenczi J. utcai kollégium felújítása, amelyhez a város is hozzájárult.

Kulturális intézmények közül a Gyermek és Ifjúsági Központ a GYIK megújítása befejezés előtt áll.

Egészségügyi intézmény keretében a Selmeci utcában háziorvosi ellátó központ létesül, kiváltva a Kiss J utcai régi rendelőt. A tervezés már befejező szakaszban van.

Soproni Gyógyközpont higiénés és betegazonosító rendszert, illetve napelemes kiserőművet helyezett üzembe. A Soproni Gyógyközpontban járóbeteg szakrendelési egységeket fejlesztenek tovább.

Mentőállomásunk idén is új korszerű esetkocsival bővült a jobb ellátás érdekében.

Városi útfelújításokban megvalósult 60 utca 17 kilométer útburkolattal, 11 kilométer járdával, 3 körforgalommal és 151 darab új parkolóval. 1,74 milliárd forint értékben. Sport beruházásban megvalósult Sportaréna előtti közterület parkosítása, új parkolók építésével.

Az Ágfalvi úton folyik az SC Sopron utánpótlásközpont épületének kivitelezése (250 millió forint).

A kiemelkedő évfordulóinkat is meg kell említeni:

Tiszteletre méltó dr. Thurner Mihály 100 éve lett városunk polgármestere a legnehezebb időben, 1918-ban. Az ő leleményes és állhatatos tevékenységéhez fűződik Sopron újra kitalálása és talpra állítása a vesztes Trianon utáni időben.

Soproni Egyetem megemlékezett jogelődje a Magyar Királyi Bányászati és Erdészeti Főiskola Sopronba költözésének 100 éves jubileumi évfordulójáról.

  Az Innolignum Vásárt a 10. jubileumi alkalommal rendeztük meg a Soproni Egyetemmel közösen.

Az Országos Mentőszolgálat 70 éves volt.

Elza néni, a legidősebb soproni polgárunk, tavaly életének 111. évében hunyt el.

Hozzánk látogattak:

Kempten és Sopron testvérvárosi kapcsolatának 30. évfordulója alkalmából megerősítettük a három évtizede kötött testvérvárosi szerződést, amelyről elmondható, hogy minden területen példaértékű civil kapcsolatokkal működik. kazunoi küldöttség érkezett Sopronba. A mostani látogatása során kiemelt hangsúlyt kapott a két város fiataljainak sportkapcsolatainak erősítése. A delegációval együtt érkezett egy középiskolásokból álló kosárlabdacsapat is, akik egy barátságos mérkőzést játszottak városunk fiataljaival.

A brit nagykövet-helyettes (Caitlin Jones) udvariassági, bemutatkozó látogatást tett Sopronban.

A városházán fogadtuk Csehország magyarországi nagykövetét (Juraj Chmiel), aki ismerkedett városunkkal és a térséggel.

Új szakmai kapcsolat indult el a testvérvárosunk Bad Winpfen Hohenstaufen Gimnázium és a soproni Berzsenyi Gimnáziumban, között. Remélhetőleg hasznos lesz a diákoknak és pedagógusoknak a csere-kapcsolat.

Kiemelkedő Kulturális és sportesemények:

Soproni Ünnepi Hetek rendezvényei, a színház, a Barlangszínház zenei rendezvényei, a VOLT Fesztivál kiemelkedő sikeres produkciókat nyújtottak, nagy látogatottsággal.

A Sopron Basket csapata ezüstérmet szerzett a női kosárlabda Euroliga soproni rendezésű négyes döntőjében! Az európai döntő soproni rendezésről elismerően nyilatkozott a FIBA elnöke. A soproni születésű teniszező Babos Tímea második világbajnoki címét szerezte ebben az évben.

Az április 8-ai országgyűlési választáson a FIDESZ-KDNP győzött harmadik alkalommal kétharmados többséggel, a mi választókörzetünkben is elsöprő előnnyel. Egyéni mandátumot Barcza Attila szereztt, így ő képviseli Sopront az Országgyűlésben, Firtl Mátyás után. A belvárosban az időközi önkormányzati választáson szintén a Fidesz-KDNP jelöltje, Filep Márk győzött, jelentős fölénnyel.

Az elmondottak szerint mindannyian láthatjuk, hogy a város szinte mindem területén fejlődést, megújulást tapasztalhatunk – húzta alá a polgármester. A fejlődés érinti a város műemléki, kulturális, művészeti értékeit, az intézményeket: a bölcsődéket, az óvodákat, az iskolákat, az egészségügyet.

A közlekedésben korszerűsödik a városi út-, kerékpár- és gyalogos-hálózat, épül az autóút. A fejlesztések ütemesen haladnak és mindegyik be fog fejeződni, mert elkötelezettek vagyunk szeretett városunkért és a soproni polgárokért. Bátran kijelenthetjük, hogy ma korszakos történelmi fejlődésnek lehetünk aktív részesei, illetve résztvevői. Ilyen fejlődés városunkban csak a két világháború közötti időszakban volt tapasztalható.

A város vezetése az országgyűlési képviselők támogatásával azon dolgozik, hogy minden soproni polgár számára elérhető legyen a tisztességes gazdasági felemelkedés, az egyre szebb és egyre jobban élhető városunkban. Azonban mindenkinek tiszteletben kell tartania Sopron helyi tradícióit, kultúráját és a szokásait.

Köszönet illeti a magyar kormányt a Modern Városok Program támogatásáért, amely évtizedes hiányosságokat pótol városunknak. Személy szerint köszönöm támogató munkájukat városunkért: dr. Szájer József az Európai Néppárt alelnökének, dr. Molnár Ágnes és Barcza Attila országgyűlési képviselőnek és a város képviselőtestületének – zárta beszédét dr. Fodor Tamás.


Kapcsolódó cikkek

Sopron nem felejt

Sopron nem felejt

2018. 12. 19. | Horváth Ferenc

Sopron polgárai a hagyományoknak megfelelően méltó módon emlékeztek az 1921-es népszavazásra. A hűség napján adták át a városi elismeréseket. Az idén dr. Árvay Györgyné vehette át a díszpolgári címet.

Szilveszter a nagyvilágban

Szilveszter a nagyvilágban

2018. 12. 19. | P. Horváth László

A földkerekség minden táján elbúcsúznak az óévtől, ám az már mindenhol eltérő, hogy miként teszik ezt. A világutazó soproni Kiss Róbert Richárdnak olyan szerencséje volt, hogy a világ számos országában szilveszterezhetett.