Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Pihenőkereszt (Rastkreuz) a Balfi úton

| Városi hírek

Szobrok, műemlékek, középületek.

Sopron egyik becses román kori műemléke a Balfi úti Pihenőkereszt, melynek oltárszekrénye valószínűleg a 17. századból származik. Érdekes, de nem hiteles legenda is fűződik a helyszínhez, miszerint a hírhedt keresztényüldöző császár, Diocletianus uralkodása idején Dél-Pannónia püspöke, Quirinus (Szent Kvirin) megtagadta a pogány tömjénáldozat bemutatását, ezért elfogták és erős katonai kísérettel a prima praeses, azaz Amantius helytartó elé vitték, aki akkor éppen Scarbantiában, illetve a mai Balf területén lévő fürdőben gyógyíttatta magát.


A katonák parancsnoka a város határában, a mai Pihenőkereszt helyén pihenőt rendelt el, Scarbantia keresztényei között pedig elterjedt a hír, és a szent életű püspökhöz siettek, élelmet és italt vittek neki. Csoda történt: a püspök bilincsei lehullottak, majd megáldotta az őt körülvevő embereket. A püspököt később Savaria színházában bíróság elé állították, majd 309. június 4-én vízhalálra ítélték, nyakába kézimalomkövet kötöttek, és Savariasba (a mai Perint-patak) dobták.

Az elmúlt évszázadokban a városba érkező utazók és kereskedők is a Pihenőkeresztnél álltak meg, illetve a soproni polgárok évente egy alkalommal itt beszélték meg a közös földek használatát.

Kép és szöveg: Pluzsik Tamás

Kapcsolódó cikkek