Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Park hirdeti a hűséget
Készül a Kisvárkerület felújítási terve, ebben központi szerepet kap az új park. Fotó: Filep István

A Hűségkapu és a Hűségkút után Hűségpark készül

Park hirdeti a hűséget

| Huszár Judit | Városi hírek

– Hűségparkot adományoz a kormány Sopronnak – jelentette be közösségi oldalán dr. Farkas Ciprián. A polgármestertől megtudtuk: 250 millió forintból alakítják ki a parkot, amely a Kisvárkerületen, a Hűségkút folytatásaként jön létre.

1921. december 14. – olyan dátum, amely nemcsak Sopron, hanem az egész ország történelmében megkerülhetetlen jelentőségű. A tavalyi évben méltó módon ünnepelte a város a népszavazás századik évfordulóját, hamarosan pedig újabb emlékhellyel gazdagodik Sopron.

– A centenárium tiszteletére adományoz Hűségparkot Sopronnak a kormány – tájékoztatta lapunkat dr. Farkas Ciprián polgármester. – Az erről szóló kormányhatározat már meg is jelent, 250 millió forintból újul meg a Kisvárkerületen a Hűségkút mögötti terület. A Kisvárkerület felújítási tervei egyébként már készülnek, ennek a központi eleme lesz az új park. Egy méltó emlékhellyel gazdagodik ismét a város. Legyünk rá büszkék, hogy magyarok maradtunk!

Sopronban több köztéri alkotás is megörökíti a népszavazás eseményeit. A Hűségkaput 1928. október 14-én avatta fel ünnepélyes keretek között gróf Bethlen István miniszterelnök, gróf Klebelsberg Kunó miniszter, Zsitvay Tibor, a képviselőház elnöke és gróf Széchenyi Bertalan, a felsőház alelnöke. A megépítését közvetlenül a népszavazás után, 1922-ben rendelte el az országgyűlés. A törvénycikk szerint „a történelmi esemény jelentőségéhez méltó emlékművel” kellett megörökíteni a népszavazást. Mint arról lapunkban is beszámoltunk (Száz éve magyarok maradtunk, Soproni Téma, 2021. december 15.), a Hűségkapun a népszavazás századik évfordulóján emléktáblát helyezett el a városvezetés.

Szintén fontos látványosság a Hűségkút, amelyet a népszavazás 80. évfordulóján, 2001-ben adományozott a kormány. Soltra E. Tamás soproni szobrász- és éremművész alkotása 2003 óta áll a Kisvárkerületen. A három alak és évszám a következőket jelképezi: István bíró alakja a hűséget (1277), dr. Sopronyi Thurner Mihály a szavazócédulával a hazaszeretetet (1921) és Európé istennő alakja pedig a szabadságot (1989). 

Kapcsolódó cikkek