Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Otthon a vízben
A kurucdombi tagóvoda nagycsoportosai lelkesen érkeztek az uszodába, ahol képzett oktatók foglalkoznak velük. Fotó: Filep István

Az a cél, hogy minden gyerek megtanuljon úszni

Otthon a vízben

| Huszár Judit | Városi hírek

Összesen húsz településen, köztük Sopronban is elstartolt az Úszó Nemzet Program. A kezdeményezés célja, hogy három év alatt a kisgyerekek megszeressék a vizet és biztos úszástudásra tegyenek szert.

Csillogó szemű óvodások állnak a Lővér uszoda tanmedencéjének partján. Mellettük az óvónők és az úszásoktatók. A kurucdombi tagóvoda nagycsoportosai már harmadik alkalommal jöttek úszni, az ő intézményük is részt vesz ugyanis az Úszó Nemzet Programban. Sopronból jelenleg hét iskola és tizennyolc óvoda összesen 875 nagycsoportosa, valamint első osztályos diákja jár a foglalkozásokra.

Az Úszó Nemzet Program egy éve kísérleti szakasszal kezdődött, idén pedig már az első időszak tapasztalatai alapján bővítették a résztvevők körét.

– Február 1-jén 20 településen kezdődött a program, és az a terv, hogy 2028-ra 300-ra növeljük ezt a kört – tájékoztatta lapunkat Szántó Dávid, az Úszó Nemzet Program projektvezetője. – A program hosszú távú célja az egészséges életmódra nevelés. Középtávon szeretnénk, ha a gyerekek vízbiztosan megtanulnának úszni, tehát legalább három úszásnemben meg tudnának tenni száz métert.


A program kidolgozását 2018-ban kezdte a Magyar Úszó Szövetség, egy szakértői csapat állította össze a tematikát. Fontos, hogy az úszáshoz szükséges oktatóhelyszínek rendelkezésre álljanak, megszervezik a gyerekek ingyenes uszodába szállítását, illetve az oktatást.

– Képzett szakemberek vesznek részt a programban, akiknek egy speciális továbbképzésen is részt kellett venniük, így kapták meg a tanúsítványt – folytatta Szántó Dávid. – Először felmérik a gyerekek úszótudását, aztán csoportokba osztják őket. Egy oktató átlagosan 4–6 gyermekkel foglalkozik. Három év alatt 108 úszásórán vesznek részt, kilenc szintvizsgát tesznek, és még a vízből mentés alapjait is elsajátítják a fiatalok.

A kormányzati támogatásnak köszönhetően az összes gyermek ingyen ismerkedhet meg a sporttal, felszerelést, úszódresszt, törölközőt, szemüveget és papucsot is kap – így biztosítják az esélyegyenlőséget. Fontos, hogy óvoda-, illetve iskolaidőben tartják a foglalkozásokat, ráadásul beleszámít az úszás a kötelező testnevelésórák közé.

– Az első tapasztalataink nagyon pozitívak, magunk is meglepődtünk, hogy mennyi visszajelzést kaptunk. Nemcsak a gyerekek, de a szülők, pedagógusok is lelkesek – zárta Szántó Dávid.

Tanulj meg úszni! Az úszás mint életmentő mozgásforma nemzetközi szinten is kiemelt fontossággal bír. Ezt felismerve az Európai Úszó Szövetség 2018-ra egy teljesen új célkitűzést fogalmazott meg, a Learn-to-Swim, Prevent Drowning elnevezésű program elindítását, amelynek legfőbb célja a vízbe fulladás okozta halálesetek számának jelentős csökkentése prevenciós célú oktatási programokkal. Itthon az Úszó Nemzet Programmal szemben szigorú elvárás az úszásoktatás tanrendbe való illeszthetősége, függetlenül az intézmények földrajzi elhelyezkedésétől.

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek