Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Ösztöndíjtámogatás az életkezdéshez

| Czetin Zoltán | Városi hírek

Magyarországon egyedülálló támogatói modellt dolgozott ki a soproni Árvácska Alapítvány a gondozásból kikerült fiatalok életkezdéséhez.

Egyéni ösztöndíjprogrammal segíti a gyermekvédelmi gondozásból kikerült fiatalokat az Árvácska Alapítvány. A projekt áthidalja a szakadékot az intézményi keretek és az önállósodás között, illetve komoly támogatást nyújt az életkezdéshez. 

– Azoknak a fiataloknak, akik szakmunkásvizsgát vagy középiskolai érettségit tesznek, az alapítvány segít egy szakmailag előremutató munkahely keresésében, támogatja a lakhatást, és mentort is biztosít a program ideje alatt – mondta el Lánczi Zsuzsanna, az Árvácska Alapítvány kurátora.

Jelenleg három fiatal résztvevője van a kezdeményezésnek, közülük ketten Budapesten, egyikük pedig Sopronban él és dolgozik.

 – Az alapítvány végigköveti a programot, heti kapcsolatban vagyunk a fiatalokkal, és minden hónapban van személyes találkozó is, amikor közös beszélgetést tartunk a mentor társaságában – tette hozzá Lánczi Zsuzsanna.

A program egy évig tart, ez idő alatt a fiataloknak fokozatosan kell hozzájárulni a lakhatási költségekhez, és megtakarítást is fel kell mutatniuk. Az egy év letelte után is kapcsolatban maradnak az érintettek, de ha az alapítvány munkatársai úgy érzik, hogy egyedül is boldogul a fiatal, akkor önállóan folytathatja az életét. A programhoz már több munkahely is csatlakozott, és van már lakás megkeresés is, ezért Lánczi Zsuzsanna szerint idén további öt fiatal is csatlakozhat a kezdeményezéshez.

Kapcsolódó cikkek

A közösségért dolgozik

A közösségért dolgozik

2019. 12. 18. | P. Horváth László

Harminckilenc éve megszakítás nélkül látja el négy lépcsőház közös képviselői feladatát Kéry Ferenc. Talán ő az egyetlen a városban, aki ilyen hosszú ideje van ebben a „szakmában”, fontos neki, hogy segíthessen az embertársain.

Ünneplőben a város

Ünneplőben a város

2019. 12. 18. | Munkatársunktól

Közeledik karácsony, a kereszténység fontos ünnepe. Sopron utcái, terei már hetekkel ezelőtt ünneplőbe öltöztek, az adventi koszorún is hamarosan meggyújtják a negyedik gyertyát. A meghitt hangulat ilyenkor nemcsak az épületekbe, hanem az emberi lelkekbe is beköltözik.