Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Őskor és huszadik század
A Tó utcában és a Teleki Pál utcában adták át az első házakat 1974-ben. A településrészt jelképező Barátság-szobrot pedig 1977-ben avatták fel – a két szembe néző nőalak a nyílt, testvéri sze

Emlékek útján – Rétek helyén épült a Jereván-lakótelep

Őskor és huszadik század

| Munkatársunktól | Városi hírek

Sopron gazdag történelme sokakat érdekel – sorozatunkban a különböző városrészek kialakulásáról, elnevezéséről, érdekes históriáiról írunk. Ezúttal a Jereván-lakótelep titkai tárulnak fel.

Az egykori Krautäcker dűlőben jelentős bronz- és vaskori telepet tártak fel a Jereván-lakótelep megépítése előtt. Eszerint az Ikva völgye már 5000 éve is kiváló terepet adott az ember letelepedésére. A XIX. századi térképek a területen szántót jeleztek.

A II. világháborút követő időszakban a lakásínség enyhítésére a nagyipari építést választotta a kormányzat. A házgyári panelokból készült lakások építése 1965-ben kezdődött Budapesten; a vidéki üzemek közül 1968-tól termelt a győri „házgyár”, mely Sopront is ellátta. Az előregyártott, ajtókkal, ablakokkal is felszerelt falpaneleket és a födémpaneleket közúton szállították Sopronba. Az első ilyen épületeket a Kőfaragó téri lakótelepen 1968-ban kezdték el építeni, a tízezer lakosú Jereván-lakótelep építése 1971-ben kezdődött.

A Tó utcában és a Teleki Pál utcában adták át az első házakat 1974-ben, ahol összesen 202 lakásba költözhettek be a lakók. A „szocialista” panelépületeket lehetett szeretni és nem szeretni, de ezek az új lakások sok ember számára nagy előrelépést jelentettek életkörülményeik tekintetében, hiszen összkomfortos lakásba költözhettek. A városrész tervezésekor bőven jutott hely a szolgáltatásoknak, iskolaépületeknek, és a zöld területek kialakítására is ügyeltek a tervezők, valamint nem utolsó szempontként a parkolóhelyek is sokáig bírták a folyamatosan emelkedő autólétszámot.

Az 1970-es, ’80-as években kialakított új utcák elnevezéseikben magukon hordozták az akkori politikai érát. A rendszerváltás után ezeket átnevezték, a Felszabadulás utcát Juharfára, a Vörös Hadsereg útja pedig Teleki Pál nevét vette fel.

A településrész nevét Sopron testvérvárosáról, az örmény fővárosról, Jerevánról kapta. Ennek a kapcsolatnak állít emléket az 1977-ben a lakótelepen felavatott Barátság-szobor is, amely Szárkisz Bagdaszarjan örmény művész alkotása. A két egymás szemébe néző nőalak a nyílt, testvéri szeretetet szimbolizálja. Az utolsó házakat 1985-ben, harminchat éve adták át a Jerevánon.

Az írás elkészítésben közreműködött dr. Krisch András, a Soproni Evangélikus gyűjtemények vezetője.

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek