Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Országos veszélyhelyzet

| Munkatársunktól | Városi hírek

Rendkívüli jogrendet hirdetett, veszélyhelyzet elrendeléséről döntött múlt szerdai ülésén a kormány. Azóta számos újabb intézkedést jelentettek be.

Március 16-án jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök, hogy Magyarország határait a személyforgalom előtt lezárják. Ez azt jelenti, hogy Magyarországra a határokon csak magyar állampolgár léphet be. A nemzetközi egyeztetések erről elkezdődtek.  

A szórakozóhelyeket is bezárják. Az éttermek, kávézók, üzletek csak 6-tól 15 óráig maradhatnak nyitva, kivéve az élelmiszerüzletek, drogériák, benzinkutak, patikák. Március 17. nulla órától a nyilvános rendezvényeket betiltották. A miniszterelnök közölte: hétfőtől az egészségügyi felsőoktatásban hallgatók is egészségügyi dolgozónak minősülnek, így nem hagyhatják el az országot és bármikor behívhatók munkára.

Orbán Viktor elmondta: a lépést már a rendőrök esetében is megtették, a tisztjelöltek most szolgálatba léptek, amit hétfőn az egészségügyre is kiterjesztettek.

Bezártak az egyetemek, az oktatás távoktatás formájában működik. A kollégiumokat is kiürítették.

Mint ismert, múlt szerdán rendelte el a kormány az országos veszélyhelyzetet.

Március 16-tól az összes soproni oktatási intézmény átállt a digitális tanításra (lásd a tankerület közleményét.) Bezártak a bölcsődék, óvodák is. – Az önkormányzat közigazgatási területén működő intézményekben, a szülők igénye alapján, indokolt esetben megszervezik a gyermekek napközbeni, kiscsoportos felügyeletét – áll dr. Farkas Ciprián polgármester közleményében.

Felfüggesztik a Határtalanul programot, az iskoláknak megtiltották a bel- és külföldi kirándulásokat.

Sopronban az érintett intézmények intézkedési tervet dolgoztak ki, például a Pro Kultúra, amelynek legfontosabb pontjait ezen az oldalon olvashatják. Általában elmondható, hogy a nagyobb közönséget vonzó programokat az intézmények, így a GYIK Rendezvényház is, lemondják, ezért érdemes a honlapokon tájékozódni az aktuális helyzetről. A tiltás a sportrendezvényekre is vonatkozik. A kosárlabda-bajnokságokat, valamint az MLSZ valamennyi versenyprogramját felfüggesztették.

A megyei Kormányhivatal közleményében többek között felhívja a figyelmet, hogy a kormányablakok lehetséges ügyfelei személyesen csak szükség esetén és csak időpontfoglalással, de inkább interneten intézzék az ügyeket!

Részletes információk: ­www.kormanyhivatal.hu

Az általános koronavírus-helyzetről a koronavirus.gov.hu oldalon tájékozódhatnak olvasóink.

Kapcsolódó cikkek