Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Óriási kihívás a demencia

| Cziráki Viktória | Városi hírek

A demencia olyan tünetegyüttes, amit valamilyen, az agy működését megváltoztató betegség okozhat, leggyakrabban az Alzhei­mer-kór és különféle keringési zavarokon alapuló megbetegedések.

A demencia érinti az emlékezőképességet, a gondolkodást, az ítélőképességet, a viselkedést, egy idő után pedig a személyiség megváltozásával és az önállóság elvesztésével jár. A tünetegyüttes legjellemzőbb oka az Alzheimer-kór vagy valamilyen érelmeszesedéssel összefüggő agyi vérellátási zavar, de nem elhanyagolható az egyéb (például az alkoholfogyasztással kapcsolatos) demenciák előfordulása sem. Az évek múlásával mind az Alzheimer-kór, mind a többi demencia egyre súlyosbodik. Az idegsejtek pusztulását, a betegség előrehaladását csak lassítani lehet, megállítani nem. Az alkoholos demenciáknál a folyamat gyógykezeléssel visszafordíthatóvá válhat.  

– A demencia nagymértékben rontja nemcsak a beteg életminőségét, hanem az őt gondozó családtagokét is

– mondta a Soproni Témának Latszay Ramóna, a Soproni Gyógyközpont pszichiátriai osztályának vezető ápolója.

– Súlyosbodásával a betegnek egyre több segítségre van szüksége: etetni, fürdetni, öltöztetni, esetleg pelenkázni kell. Óriási érzelmi teher látni azt, hogy gondolkodása beszűkül, személyisége átalakul, környezetétől elszigetelődik, nem képes kifejezni magát, képtelenné válik az önálló életvitelre.

– Létfontosságú, hogy a demens beteg a gyógyszereit rendszeresen szedje, és a megfelelő folyadékfogyasztásról is gondoskodni kell, ezek a beteg állapotát nagymértékben befolyásolják – tette hozzá a vezető ápoló. – Súlyos emlékezetzavarnál fontos az információk állandó ismétlése (például milyen nap van, milyen évszak). Előre meg kell tervezni a napi teendőket. Továbbá szükségessé válhat az elkóborlás miatt biztonságosan zárható környezet kialakítása. Figyelni kell a személyi higiéniára (tisztálkodás, ruhacsere). A beteg leépülését lassítja, ha folyamatosan érik ingerek, emberek között van. Fontos a szellemi aktivitás, az olvasás, keresztrejtvényfejtés. A betegek nem szeretik a környezetváltozást, fontos számukra a megszokott napirend, ezáltal biztonságban érzik magukat. Sajnos ezen betegek – éppen a tüneteik miatt – könnyen idéznek elő balesetveszélyes helyzeteket, emiatt huszonnégy órás jelenlétet igényel ápolásuk. A demens betegek ellátása komoly feladat mind a család, mind az egészségügyi, mind a szociális ellátórendszer számára, intézeti elhelyezésük nemritkán évekbe telhet, ezért érdemes a döntést idejében meghozni.

Kapcsolódó cikkek