Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Orgonával dicsérik az Urat

| Bertha Ágnes | Városi hírek

Június végén elkészült, múlt vasárnap pedig ünnepélyes keretek között dr. Veres András megyéspüspök is felszentelte az orsolyiták templomában az orgonát.

A soproni orsolyita rend templomában az elmúlt 156 évben először harmónium, majd elektromos orgona szolgáltatta a szertartások zenei kíséretét. Idén egy család igen jelentős felajánlásából az 1864-ben felszentelt, Szeplőtelen Fogantatásról nevezett templomban felépült az orgona. 

– Az volt a célunk, hogy a templom neogótikus belső berendezésével harmonizáló orgona készüljön – mondta Kovács Gergő Vilmos templomigazgató, iskolalelkész. – Pap Zoltán orgonaépítő székelyudvarhelyi műhelyében nyerte el a mostani formáját a hangszer, amely eredetileg egy németországi templomban állt. Az volt a kérésünk, hogy a hatalmas karzati üvegablakból semmit ne takarjon el, így két orgonaszekrénybe került a két manuál pedálos, 15 regiszteres, mechanikus csúszkaládás hangszer.

Az orgonaépítő a helyszínen gyorsan és pontosan dolgozott: otthoni műhelyében teljesen felépítette az orgonát, majd darabjaira bontva szállította, a helyszínen pedig alig öt nap alatt szerelte össze.

Az orgona ünnepélyes felszentelésén dr. Veres András hangsúlyozta: az új orgona új korszakot teremthet a templom és a közösség életében. A megyéspüspök köszönetet mondott a példa nélküli felajánlásért a névtelennek maradni kívánó családnak, valamint minden jólelkű támogatónak.

A két ütemben elkészült színes üvegablakok, az orgona felépítése és a padok felújítása után Gergő atyának még egy álma van: a soproni orsolyita zárda és az iskola 275 éves jubileumára (2022-re) szeretné az 1747-ben épült egykori régi zárdatemplom főoltárképét restauráltatni.

Megújultak a padok a templomban: Az orsolyita templomban három ütemben a padok is megújultak. A bútorok a templommal egyidősek. A padsorokat korabeli bútoripari technikával újították fel, illetve elektromos fűtést is kaptak. A munka összesen közel hétmillió forintba került, amelyet teljes egészében a hívek adtak össze.

Kapcsolódó cikkek