Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Orbán Viktor: Újabb szakaszhatárhoz érkeztünk

| Munkatársunktól | Városi hírek

A védettségi igazolvánnyal rendelkezők előtt városunkban is megnyíltak az éttermek belső terei, látogathatóak a múzeumok, a színházban is lesz előadás. A nyitást az tette lehetővé, hogy az elmúlt héten meghaladta a négymilliót a koronavírus-elleni vakcinával beoltottak száma.

Újraindul az élet

Városunkban az elmúlt hétvégén ismét kinyitottak az éttermek belső terei. Sokan keresték fel az elmúlt hétvégén a Károly-kilátót, valamint a Kőhalmy-vadászati múzeumot. A Soproni Múzeum kiállítóhelyei (Tűztorony, a Lenck-villa, a Macskakő Gyermekmúzeum, a Bányászati Múzeum, a Pékmúzeum, valamint a Patikaház) május 4-től látogathatóak. A színház a Római karnevál kamaraszínházi előadásával május 13-án folytatja az idei szezont – erről bővebben lapunk hetedik oldalán olvashatnak. Ezekre a helyekre csak a védettségi igazolvánnyal rendelkezők mehetnek be, illetve ők kísérhetnek rokon kiskorúakat is.

Az utolsó ütközet

Orbán Viktor miniszterelnök az elmúlt pénteken a Kossuth Rádió műsorában közölte, a további nyitást az tette lehetővé, hogy az elmúlt héten meghaladta a négymilliót a koronavírus-elleni vakcinával beoltottak száma. Viszont felelősségteljesen kell viselkedni továbbra is, mert még nem vagyunk túl a járványon, de ez az „utolsó, döntő, megnyerhető ütközet”, amiben vagyunk most. Korábban úgy védekeztünk, hogy izoláltunk, de most arról, aki be van oltva, „lepattan” a vírus.

– Újabb szakaszhatárhoz érkeztünk, szombat reggeltől a kijárási tilalom módosult, éjfélre kell hazaérni, a vendéglátóhelyek 11 óráig lehetnek nyitva – tette hozzá a miniszterelnök.

Oltás a fiataloknak

A 16–18 éves korosztályt május 10. után kezdik el oltani, ők Pfizer-oltóanyagot kapnak. Orbán Viktor szerint „szamárság” az, hogy aki kínai vakcinával van beoltva, az nem utazhat. Magyarország kétoldalú megállapodásokat köt a védettségi igazolványról a lehető legtöbb országgal.

Több a vakcina

A miniszterelnök szerint nagy siker, hogy itthon a beoltottak aránya eléri a nagykorúak felét. Leszögezte, Magyarországon most több a vakcina, mint amennyien fel akarják venni az oltást. Ilyen még nincs Nyugat-Európában, mi vagyunk az egyetlen ország, amelyik eljutott ebbe az állapotba.

További enyhítések 5 millió beoltottnál

A védetteknek és a felügyeletük alatt álló kiskorúaknak már nem kell maszkot viselniük a sport- és kulturális rendezvényeken. – Ha elegen regisztrálnak, május közepére lehet ötmillió oltott, ezután lazíthatunk a lakodalmakra vonatkozó szabályokon – közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az elmúlt csütörtökön tartott kormányinfón.

Megszűnik a tilalom, újra látogathatóak a szakosodott szociális intézményekben élők. A látogatónak rendelkeznie kell védettségi igazolvánnyal, de magával viheti a 18 éven aluli gyermekeket is.

Időszakos védettség

Az operatív törzs kidolgoz egy vakcinagazdálkodási tervet, amelyet nyilvánosságra hoznak majd. Bizonytalan, meddig nyújtanak védettséget a vakcinák, ez nyolc–kilenc hónap is lehet. A kormány úgy gazdálkodik, hogy az újraoltáshoz is legyen elegendő oltóanyag az országban, az év második felében és jövő év elején is.

Kapcsolódó cikkek