Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Önzetlen segítőket köszöntöttek
Közel száz rendszeres véradót ünnepeltek a megyeháza dísztermében Fotó: Griechisch Tamás

Önzetlen segítőket köszöntöttek

| Köves Andrea | Városi hírek

A véradókat köszöntötte a megyeházán pénteken a Magyar Vöröskereszt Sopron Területi Szervezete a véradók napja alkalmából.

Az önzetlen segítők között olyan is akadt, aki már 130 alkalommal nyújtotta a karját. – A jó, a segítőkész, az önfeláldozó, a humánus embereket, életmentőket köszöntjük ma – hangsúlyozta dr. Őrs Judit, a Sopron Területi Vérellátó Intézet vezető főorvosa ünnepi köszöntőjében. – Azokat, akik nélkül vérző, súlyos sérült, vérszegény betegek tucatjai halnának meg naponta. Minden szó kevés, hogy köszönetünket illő mértékben kifejezhessük. 

A közel 100 ünnepeltet a város nevében ­Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője köszöntötte, aki saját maga is rendszeres véradó. – Minden tiszteletem az önöké, sokszoros véradóké, akik életeket mentenek meg önzetlen cselekedetükkel – emelte ki ­Barcza Attila.

Az ünnepségen Kun Szilvia, a Magyar Vöröskereszt Győr–Moson–Sopron Megyei Szervezetének igazgatója örömmel beszélt arról, hogy Sopronban és térségében még mindig kiemelkedően magas a véradási kedv a területi szervezet példamutató munkájának köszönhetően.

Nagyon ritka, hogy valaki 130 alkalommal adjon vért, Licskai György ezt tette, ezzel 390 ember életét mentette meg. A segítő szándék gyermekkorából ered: szüleitől látta, mennyire fontos és természetes volt számukra, hogy a nehéz helyzetbe került embertársaikat felkarolják. Mint meséli: évtizedek óta 3 havonta vért ad, utána frissebbnek érzi magát.

A megjelent véradókat ünnepi műsor is köszöntötte: a Csillagrét Waldorf Óvoda, Általános Iskola és AMI óvodásai és 5. osztályos diákjai, a Berzsenyi Dániel Evangélikus Líceum és az Eötvös József Evangélikus Gimnázium, Egészségügyi és Művészeti Szakgimnázium tanulói lepték meg fellépésükkel az est vendégeit.

Kapcsolódó cikkek

A közösségért dolgozik

A közösségért dolgozik

2019. 12. 18. | P. Horváth László

Harminckilenc éve megszakítás nélkül látja el négy lépcsőház közös képviselői feladatát Kéry Ferenc. Talán ő az egyetlen a városban, aki ilyen hosszú ideje van ebben a „szakmában”, fontos neki, hogy segíthessen az embertársain.

Ünneplőben a város

Ünneplőben a város

2019. 12. 18. | Munkatársunktól

Közeledik karácsony, a kereszténység fontos ünnepe. Sopron utcái, terei már hetekkel ezelőtt ünneplőbe öltöztek, az adventi koszorún is hamarosan meggyújtják a negyedik gyertyát. A meghitt hangulat ilyenkor nemcsak az épületekbe, hanem az emberi lelkekbe is beköltözik.