Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Önzetlen segítőket köszöntöttek
Közel száz rendszeres véradót ünnepeltek a megyeháza dísztermében Fotó: Griechisch Tamás

Önzetlen segítőket köszöntöttek

| Köves Andrea | Városi hírek

A véradókat köszöntötte a megyeházán pénteken a Magyar Vöröskereszt Sopron Területi Szervezete a véradók napja alkalmából.

Az önzetlen segítők között olyan is akadt, aki már 130 alkalommal nyújtotta a karját. – A jó, a segítőkész, az önfeláldozó, a humánus embereket, életmentőket köszöntjük ma – hangsúlyozta dr. Őrs Judit, a Sopron Területi Vérellátó Intézet vezető főorvosa ünnepi köszöntőjében. – Azokat, akik nélkül vérző, súlyos sérült, vérszegény betegek tucatjai halnának meg naponta. Minden szó kevés, hogy köszönetünket illő mértékben kifejezhessük. 

A közel 100 ünnepeltet a város nevében ­Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője köszöntötte, aki saját maga is rendszeres véradó. – Minden tiszteletem az önöké, sokszoros véradóké, akik életeket mentenek meg önzetlen cselekedetükkel – emelte ki ­Barcza Attila.

Az ünnepségen Kun Szilvia, a Magyar Vöröskereszt Győr–Moson–Sopron Megyei Szervezetének igazgatója örömmel beszélt arról, hogy Sopronban és térségében még mindig kiemelkedően magas a véradási kedv a területi szervezet példamutató munkájának köszönhetően.

Nagyon ritka, hogy valaki 130 alkalommal adjon vért, Licskai György ezt tette, ezzel 390 ember életét mentette meg. A segítő szándék gyermekkorából ered: szüleitől látta, mennyire fontos és természetes volt számukra, hogy a nehéz helyzetbe került embertársaikat felkarolják. Mint meséli: évtizedek óta 3 havonta vért ad, utána frissebbnek érzi magát.

A megjelent véradókat ünnepi műsor is köszöntötte: a Csillagrét Waldorf Óvoda, Általános Iskola és AMI óvodásai és 5. osztályos diákjai, a Berzsenyi Dániel Evangélikus Líceum és az Eötvös József Evangélikus Gimnázium, Egészségügyi és Művészeti Szakgimnázium tanulói lepték meg fellépésükkel az est vendégeit.

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.