Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Online kvíz fiataloknak
Egész Tamás, a Széchenyi-gimnázium igazgatóhelyettese (szemben) a Novara nevű csapat tagjaként rendszeresen részt vesz a Perkovátz-Házban rendezett kvízjátékokon Fotó: Pluzsik Tamás

Online kvíz fiataloknak

| Pluzsik Tamás | Városi hírek

Hétpecsétes Sopron vármegye címmel online műveltségi vetélkedőt hirdetett a 8–12. évfolyamos korosztály számára a Perkovátz-Ház Baráti Köre Egyesület és a Soproni Széchenyi István Gimnázium.

– Angliai mintára két évtizeddel ezelőtt indítottuk el azt a kétheti rendszerességgel megrendezésre kerülő kvízjátékot, melyen immáron 22 csapat vesz részt itt, az éttermünkben, esetenként közel kétszáz játékossal – kezdte Perkovátz Tamás, a Perkovátz-Ház Baráti Köre Egyesület elnöke, az on­line kvízjáték egyik ötletgazdája. – Amikor a Modern Városok Programjában megjelent a felhívás, hogy civil szervezetek pályázhatnak olyan innovatív gondolatokkal, amelyek a helyi közösségeket építik és erősítik, akkor a baráti körünk úgy döntött, hogy ezt a sikeres játékot a Széchenyi-gimnáziummal közösen kifejezetten az ifjúság számára online formában is megrendezi. Célunk, hogy a diákok megismerjék, felfedezzék a szülőföldünk kincseit, gyönyörködjenek szépségében. 

Változatos témakörű feladatokkal készülnek, játékosan ugyan, de érinteni fogják a természettudományokat, a történelmet, az irodalmat, valamint a folklórt és a gasztronómiát is.

– A feladatlapok a szokványos internetes kvízjátékok mintájára készülnek majd, meg kell jelölni a lehetséges válaszok közül a jót, vagy ha a kérdés úgy adja, akkor a rosszat, illetve a kakukktojást – tette hozzá Szentpáli Ágnes, a Széchenyi-gimnázium nevelési igazgatóhelyettese.

Egész Tamás, a gimnázium módszertani igazgatóhelyettese a Novara csapat tagjaként barátaival együtt maga is rendszeresen részt vesz a Perkovátz-Házban rendezett kvízjátékokon, így az ott szerzett tapasztalatok segítséget nyújtottak számára az online játék megszervezéséhez.

– A január 27-én kezdődő online játék mögött komoly informatikai háttér van, a munkának az oroszlánrészét e tekintetben Poór Attila kollégám végzi – hangsúlyozta Egész Tamás. – A hét fordulóból álló, fordulónként hét műveltségi kérdést tartalmazó játék nyilvános, a vetélkedőn való részvétel azonban regisztrációhoz kötött, amit az első forduló zárásáig, február 2-án este nyolc óráig kell megtenni.

A játékra regisztrálni a www.perkovatz.hu/kviz/felhivas oldalon lehet. A vetélkedőre regisztrált és a hét fordulót sikeresen kitöltő csapatok közül a legjobbak egy ausztriai vártúrán vehetnek majd részt.

Kapcsolódó cikkek