Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Online, körültekintéssel
A gyerekek mellett az idősek és a felnőttek is hajlamosak álhíreket megosztani a közösségi oldalakon – ezt tapasztalja dr. Baracsi Katalin internetjogász.

Minden korosztály könnyen bajba kerülhet a világhálón

Online, körültekintéssel

| Etzl Edgár | Városi hírek

Az internet számtalan lehetőséget ad az embernek, használata azonban veszélyeket is rejt magában. A kiberbiztonsági hónap alkalmából Baracsi Katalin internetjogászt kérdeztük.

A pandémia nehéz hónapjai alatt sokaknak beköltözött otthonába a munkahely és az iskola, így azokhoz is közelebb került a világháló, akik eddig csak keveset foglalkoztak vele.

– Saját és céges eszközeinket érdemes különválasztani – kezdte dr. Baracsi Katalin internetjogász. – Előbbin lehetőleg kerüljük a munkahelyi levelezőrendszer és a dokumentumok tárolását. Utóbbira személyes, magánjellegű dolgokat ne töltsünk le!

Mindezzel a jogász szerint fenntarthatjuk magánéletünk egyensúlyát, és munkahelyünk is nagyobb biztonságban lesz. A szakértő a közelgő ünnepek kapcsán elmondta: online vásárlás során érdemes az utánvétes vagy az általunk már ismert fizetési módokat választani. Hozzátette, a futárnak meg kell várnia, amíg meggyőződünk arról, hogy sérülés nélkül érkezett-e meg vásárlásunk, és emlékeztetett, hogy a fogyasztóknak online vásárlás esetén is van 14 napos elállási lehetőségük.

Az internetjogász szerint a gyerekek mellett sajnos az idősek és a felnőttek is hajlamosak álhíreket megosztani a közösségi oldalakon. – Hiába akarunk jót, egy fel nem ismert álhír megosztásával pánikot okozhatunk internetes ismerőseink körében – hangsúlyozta dr. Baracsi Katalin. – Ez elkerülhető, ha megnézzük, hogy a kérdéses hírt jól ismert portálok is megosztották-e.

A szakértő kitért a divatos, interneten keresztül való ismerkedésre. – Fontos, hogy ezeken a felületeken is maradjunk körültekintőek, és ne osszunk meg magunkról személyes adatokat, főleg ne intim tartalmakat, mert ezekkel a későbbiekben visszaélhetnek a címzettek.

Dr. Baracsi Katalin szerint érdemes a gyerekekkel megbeszélni, hogy szóljanak a szülőknek, mielőtt tartalmat osztanak meg. Így elkerülhető, hogy világgá kürtöljék lakcímüket, az otthon tartott értékek helyét, és magukat se hozzák kellemetlen helyzetbe. Vigyázni kell a szülőknek is, hiszen többen kizárólag családi albumba való képeket osztanak meg gyermekükről, amit ők megalázónak érezhetnek.

Interneten szerzett negatív élmények, incidensek esetén bejelentést tehetünk a www.internethotline.hu oldalon. A Nemzeti Kiberbiztonsági Intézet csirt@nki.gov.hu címén zsarolóvírusokkal, netes csalásokkal, átverésekkel kapcsolatos bejelentést lehet tenni. A videójátékok ajánlott korosztályáról a www.pegi.info oldalon tájékozódhatunk. A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány által fenntartott 116–111-es számon a gyerekek, fiatalok kibeszélhetik magukból netes rossz élményeiket.

Kapcsolódó cikkek