Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Önkéntes segítők
Fotó: Németh Péter

11 évvel ezelőtt Sopronból indult a már országos mozgalom

Önkéntes segítők

| Horváth Ferenc | Városi hírek

– 2006-ban nehezen indult a 72 óra kompromisszum nélkül mozgalom, amely napjainkra váro­sunkban is több száz önkéntes fiatalt mozgat meg évről évre – mondotta lapunknak Barcza Attila önkormányzati képviselő, aki a kezdetektől szervezi az akciósorozatot.

– Hogyan indult a mozgalom?

– Magyarországon először Sopronban és Győrben szerveztük meg 2006-ban a 72 óra kompromisszum nélkül elnevezésű önkéntes segítő akciót, a győri püspökség kezdeményezésére, amely aztán a következő évtől országos mozgalommá vált, és hivatalos szervezőként a ka­­tolikus, az evangélikus és a re­­formátus egyház kapcsolódott be. Nem véletlen, hogy az idei védnökök között találjuk Veres András győri megyéspüspököt, a Magyar Katolikus Konferencia elnökét, Bogárdi Szabó Istvánt, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnökét és Szemerei Jánost, a Nyugati Evangélikus Egyházkerület püspökét.


– Mennyien voltak az első évben és hol, mit dolgoztak a fiatalok?

– Huszonöten kezdtünk, és a kórházban, valamint a Vasvári Pál utcai Családok Átmeneti Ott­­honában segítettük: festettünk, terepet rendeztünk, beszélgettünk idős emberekkel, ha jól emlékszem, kis műsort is adtunk.

– Aztán szép lassan kiterjedt a mozgalom, évről évre többen lettek…

– Igen, általában 300–400 önkéntes csatlakozik hozzánk, de volt olyan év is, amikor 1030-an dolgoztunk. Diákok és civil szervezetek tagjai jönnek ilyenkor. Szinte mindegyik oktatási intézményből jelentkeznek di­­ákok, de a mozgalom legstabilabb támogatója az Eötvös, a Berzsenyi- és az Orsolya-gimnázium. Általában idősotthonokban, közintézményekben, a kórházban és közterületeken, parkokban dolgozunk. Minden munkát elvégzünk a festéstől a lombseprésig, a szemétszedésig. A múlt szombaton 13 helyszínen 400 önkéntes segített, és volt olyan csoport több évben is, amely valóban 72 óráig dolgozott.

– Ön a Sopron Segít Közalapítvány vezetője is. A 72 óra kompromisszum nélkül mozgalom is a segítségnyújtás egyik formája. Az itt szerzett tapasztalatokat tudja hasznosítani a közalapítvány tevékenységében?

– Szerencsére igen. Éppen ez a mozgalom segített egy új kaput nyitni a közalapítvány számára, és így már lehetőségünk van a diákok számára kötelező 50 órás önkéntes segítői tevékenység igazolására is.

Közösségépítés munkával

Több száz fiatal tizenhárom helyszínen dolgozott a hétvégén a 72 óra kompromisszum nélkül elnevezésű országos akció keretében Sopronban. Az önkéntes fiatalok szombaton reggel a Deák téren, az Eötvös-gimnázium előtt gyülekeztek. Barcza Attila önkormányzati képviselő, a mozgalom soproni szervezője köszöntötte a fiatalokat, majd dr. Simon István szólt a fiatalokhoz.

Az alpolgármester kiemelte, milyen nagyszerű, hogy a résztvevők önkéntesen tesznek városuk szépítéséért, ápolásáért, rendben tartásáért. Egyúttal felhívta a figyelmet az önkéntesség közösségépítő jelentőségére, és arra kérte őket, hogy vigyázzanak magukra és egymásra. A munkálatokhoz a szükséges eszközöket, felszereléseket a Holding biztosította.

Kapcsolódó cikkek