Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Nyugdíjas szövetkezet

| Horváth Ferenc | Városi hírek

Sopronban is megalakult – augusztus 12-én – a nyugdíjas szövetkezet, amelynek elnöke Asztalos Gábor lett. A szervezet kedvező feltételeket teremt a nyugdíjasok foglalkoztatásához mind a munkavállalók, mind pedig a munkáltatók számára.

Július elején fogadták el a nyugdíjas-szövetkezetek létrehozásáról szóló törvényt, amely kedvező adózási feltételeket teremt egyrészt a dolgozni akaró és tudó nyugdíjasok, ugyanakkor a szövetkezetekkel szerződésben lévő munkaadók számára is.  

A szövetkezetek egyfajta mun­­­­­­ka­­erő-kölcsönzőként mű­­ködnek majd, tehát a nyugdíjas munkavállaló a szövetkezettel, és nem pedig a munkaadóval köti meg a szerződést. Emellett a szö­­vetkezetek állnak kapcsolatban a munkaadókkal, akik szolgáltatási díjat (tehát nem bért), fizetnek a szö­­vetkezeteknek, számla ellenében. Így megszabadulnak számos adótételtől és adminisztrációtól.

A munkavállalók nem fizetnek közterheket, csak személyijövedelem-adót, de azt is csak akkor, ha többet keresnek így, mint a mindenkori minimálbér. Egyes esetekben a minimálbér kétszereséig sem kell ezt az adót megfizetni.

Sopronban Veterán Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet né­­ven alakult meg a szervezet, 14 alapító taggal. Elnökké Asztalos Gábort választották. A felügyelőbizottság elnöke Lakatos József lett.

Azok, akik érdeklődnek a szövetkezet munkája iránt, vagy szeretnének annak tagja lenni, a napokban már elérhető honlapjukon (www.veteranmunka.hu) kaphatnak bővebb felvilágosítást.

Kapcsolódó cikkek