Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Nívódíjas Macskakő
Martos Virág és Szabadhegyi Zita, a Macskakő Gyermekmúzeum múzeumpedagógus kurátorai – oroszlánrészük volt abban, hogy nívódíjas lett a múzeum

Január óta több mint hétezren voltak a gyermekmúzeumban

Nívódíjas Macskakő

| Munkatársunktól | Városi hírek

Megkapta a legrangosabb szakmai elismerést, a Múzeumpedagógia Nívódíjat a Soproni Múzeum Macskakő Gyermekmúzeuma. A kitüntetést – melyet az anyaintézmény az elmúlt 15 évben már másodszor érdemelt ki – hétfőn vették át Szentendrén a soproniak.

„Évtizedeken át vágytam rá, hogy megérinthessem a tárgya­­kat, hogy beöltözhessek, és hogy addig maradhassak egy teremben, amíg akarok, mindez valóra vált.”, „Ez a legjobb dolog, ami történt az osztállyal!” – ilyen bejegyzések állnak a Macskakő Gyermekmúzeum vendégkönyvében. A Soproni Múzeum régi álma vált valóra azzal, hogy egy éve elkészült a gyermekmúze­um. Rövid idő alatt az egyik leglátogatottabb kiállítás lett, idén már több mint hétezren jártak a Szent György utcai épületben. Nemcsak a látogatók, de a szakma is elismeri a Macskakő eredetiségét: hétfőn vehették át a Mú­­zeumpedagógiai Nívódíjat. A cí­­met 2003-ban alapította a kulturális tárca, a legrangosabb szakmai díjnak számít a hazai múzeumpedagógia területén.

– Korábban az egyik kiadványunk miatt kaptunk nívódíjat, most egy egész kiállítást, illetve az abban zajló munkát értékelték – mondta dr. Tóth Imre, a Sop­­­­roni Múzeum igazgatója. – Az érzés, amit a díj híre keltett bennem, részben megelégedettség (visszaigazolták az ötlet életképességét), másrészt köszönet a munkatársaimnak, akik tartalommal, folyamatos programmal és lelkesedéssel töltik meg a tereket. A siker nyitját abban látom, hogy a kezdeményezés kreatív és innovatív, bizonyos szempontból példaértékű. Már másolják. A Macskakő a szülőknek és a pedagógusoknak egyaránt jó lehetőség arra, hogy a gyerekeket olyan helyre hozzák el, ahol élményt és tudást is kapnak. Olyat, ami színes, de nem vásári, okító, de nem unalmas. A gyerekek pedig egyszerűen szólva jól érzik magukat, velük együtt pedig a felnőttek is. Nekik persze nem tárul fel a ki­­állítás minden titka, de hát ez már csak így van, ha az ember kinő a gyerekvilágból.

– Olyan múzeummá szeret­nénk fejleszteni a sopronit, amely a történelemről alkotott modern tudást interaktív, látványos és élményszerű formában tárja a látogatók elé, ahol otthonos nyilvános terek vannak, ahol a látogató jól fogja érezni magát – tette hozzá dr. Tóth Imre. – Mi pedig megmutathatjuk nekik annak a múltnak a sokszólamúságát és gazdagságát, amit az elődeinktől örököltünk.

A Macskakő Gyermekmúzeum

A Macskakő a régi korok emberének mindennapi életét mutatja be a legkisebbek számára is érthetően, érdekes módon, tárgyközpontúan és interaktívan. A kiállítótérben a napi tevékenységeihez köthető, egykor és ma használt tárgyak jelennek meg tematikusan rendezve. A Macskakő különlegessége, hogy a hagyományos múzeumokban látható – falba süllyesztett – tárlók mögött egy-egy belső interaktív tér nyílik meg, ahová be lehet bújni. A „bugyrokban” konkrét múltra utaló információk segítségével átélhetik, milyen lehetett gyermeknek lenni több száz vagy ezer évvel ezelőtt.

Kapcsolódó cikkek