Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Nincs visszaút

| Horváth Ferenc jegyzete | Városi hírek

„Ezekben a hetekben, ha nem is mindenki, de nagyon sokan – akarva, akaratlanul is »politikussá« válnak. Az emberek kocsmákban, munkahelyeken, baráti társaságokban vitatkoznak, érvelnek, vagy – ilyen is előfordul – reménytelenül legyintenek egy-egy kérdés kapcsán.”

Reményeinkkel és várakozásainkkal ellentétben február végén, március elején még tartott a tél, sőt, ekkor mutatta legzordabb arcát. Pedig ez az időszak általában már a tavaszvárással telik. Az idén ez nem így volt, de az elmúlt napokban azért már megcsillant valami, mintha óvatosan lopakodna a tavasz, hogy beteljesítse reményeinket. Lassan-lassan megpezsdül a természet, a madarak is vidámabban csicseregnek a kertekben. Ők már tudják, hogy nincs visszaút. Lehetnek még hideg napok – és ne feledkezzünk meg a közelgő szeszélyes áprilisról sem –, de feltartóztathatatlanul árad a tavasz, s egyre kisebb teret enged a vissza-visszahúzó téli erőknek.


S ha már tavasz és április: ilyenkor a közélet is megélénkül, különösen a választás évében. Így van ez országszerte és városunkban is. Ezekben a hetekben, ha nem is mindenki, de nagyon sokan – akarva, akaratlanul is – „politikussá” válnak. Az emberek kocsmákban, munkahelyeken, baráti társaságokban vitatkoznak, érvelnek, vagy – ilyen is előfordul – reménytelenül legyintenek egy-egy kérdés kapcsán. A központi téma természetesen az április 8-i választás. Aki résztvevője vagy csak csupán hallgatója az ilyen beszélgetéseknek, azokat nem lehet meggyőzni arról, hogy az emberek közönyösek, fásultak, nem érdekli őket, hogy mi történik ebben az országban.

Szerencsére igenis van véleményük élethelyzetük, tudásuk, tapasztalataik és reményeik alapján. S tévednek azok, akik azt hangoztatják, hogy „a média beköti a szemüket”.

Nem, szó sincs erről! Pontosan látják, hogy mi történt az elmúlt években. Így aztán van összehasonlítási, viszonyításai alapjuk az azt megelőző időszakhoz képest. Persze ugyanazokból a tényekből ki-ki más és más következtetést vonhat le, de aki reálisan látja a dolgokat, azt nem lehet becsapni. Elég csak felidézni például, hogy mi minden történt Sopronban, és hogy miképp halad lépésről lépésre a tudatosan tervezett városépítés, amelynek már számos elme megvalósult, de a java még előttünk áll.

Most hadd ne soroljam fel az összes jelentős fejlesztési projektet, elég, ha csak az éppen szerdán megkezdett M85-ös építését említem vagy a Fertő-parti beruházásokat, amelyeket már terveznek, tehát megvalósításuk nem a ködös és távoli jövőbe vész. Amikor majd április 8-án belépünk a szavazófülkébe, tudnunk kell, hogy nincs visszaút: egy újabb lépést kell tennünk közös jövőnk felé.

Kapcsolódó cikkek

Ünneplőben a város

Ünneplőben a város

2019. 12. 18. | Munkatársunktól

Közeledik karácsony, a kereszténység fontos ünnepe. Sopron utcái, terei már hetekkel ezelőtt ünneplőbe öltöztek, az adventi koszorún is hamarosan meggyújtják a negyedik gyertyát. A meghitt hangulat ilyenkor nemcsak az épületekbe, hanem az emberi lelkekbe is beköltözik.

 

A nyugalom éve

2019. 12. 18. | Horváth Ferenc jegyzete

„A karácsonyi ünnepkör a megbocsájtás és a megbékülés időszaka is. Ezekben a napokban emelkedjünk felül sérelmeinken, hagyjuk magunk mögött a békétlenséget, s ha sikerül, akkor óvjuk és őrizzük meg a következő évre is!”