Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Nincs idő fáradtságra
Mecserics Alíz egy szórakozóhelyen, egy koktél összetevőjeként találkozott először az energiaitalokkal. Az ízük miatt szereti őket, jó pár dobozzal megiszik egy héten. Fotó: Filep István

Az energiaitalokra a szakember szerint egyszerű rászokni

Nincs idő fáradtságra

| Etzl Edgár | Városi hírek

Egyre több fiatal iszik rendszeresen energiaitalt. Ezeknek viszont – a szakember figyelmeztetése szerint – nem csak hosszú távon vannak egészségkárosító hatásai.

A stresszes időszakokban mindenki számára jól jön, ha van valami, ami szellemileg és fizikailag élénkíti. Ilyen időszak az érettségi hajrája is, amelynek során bizonyára sok fiatal energiaitalt használ, hogy a monoton tanulással töltött napokban ne lankadjon a figyelme.

– A magas cukor- és koffeintartalmú italok elfogyasztása után kezdetben valóban megnő az ember szellemi és fizikai teljesítőképessége – hangsúlyozta dr. Szalai Orsolya belgyógyász. – Hamarosan azonban egyre több dobozzal kell meginni, hogy az első hatást elérje az ember.

Az orvos elmondása szerint riasztóak a számok: a kamaszok 78 százaléka próbált már ki energiaitalt, és 13 százaléka naponta, nagy mennyiségben fogyasztja azokat. A rendszeresen, nagy mennyiségben bevitt koffein és cukor többféle egészségügyi problémát is okozhat: elhízás, cukorbetegség, vérnyomás- és szívproblémák is jelentkezhetnek. A koffein okozta állandó szapora szívverés felszínre hozhat veleszületett, de nem diagnosztizált szívritmuszavarokat, és ismeretes, hogy az egészségesnek tűnő fiatalok hirtelen halála sok esetben kötődik az energiaitalokhoz. A jóízű italokra sajnos nagyon egyszerű rászokni, később akár elvonási tüneteket is mutathatnak a rendszeres fogyasztók.


Akik nem az iskolában, társaiktól veszik át a szokást, azok gyakran bulikban ismerkednek meg a jellegzetes ízű energiaitalokkal. Az éjszakába nyúló partik elterjedt kellékei az energiaitalt tartalmazó koktélok. – Az alkohol és a koffein is vízhajtó hatású. Ha ezek mellett nem pótoljuk az elvesztett folyadékot, az a másnaposság tüneteit erősítheti, de rosszabb esetben akár ájulásos rosszullétet is okozhat – folytatta dr. Szalai Orsolya. – Hasonló a helyzet, ha a nyári hőségben, sportoláshoz fogyasztják az édes italokat a víz helyett: a hirtelen vízveszteség akár eszméletvesztést is okozhat, ami sürgős beavatkozást igényel.

A belgyógyász beszélt az alternatívákról is: egy-egy adag zöld tea vagy jó minőségű kávé elfogyasztása nem annyira káros az egészségünkre, a hangsúly azonban itt is a mértékletességen van.

Kapcsolódó cikk: Fogyaszt energiaitalt? 

Kapcsolódó cikkek