Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Niagara nemzeti színekben
Magyar nemzeti színekben tündökölt a Niagara-vízesés Fotó: Kralovanszky Balázs

Niagara nemzeti színekben

| P. Horváth László | Városi hírek

Az elmúlt időszakban Kanadában is megemlékeztek az 1956-os eseményekről azok, akik a forradalom után vándoroltak ki a tengeren túlra. A Niagara-vízesést piros, fehér, zöld színben világították meg.

Palkovits Valér torontói főkonzul egy hét alatt összesen 8000 kilométert utazott, hogy részt vegyen a kanadai magyarok október 23-i megemlékezésein. A diplomata egy világraszóló kezdeményezést is megvalósított. 

– Az utolsó pillanatban kaptuk meg az engedélyt, hogy a magyar nemzeti színekkel világíthassuk ki október 23-án a Niagara-vízesést – mondta a főkonzul. – A természeti képződmény nagyobbik része Kanadában található, és a látvány is innen nézve a lenyűgözőbb. Engem, valamint Balla Sándort, a kanadai magyar vállalkozók egyesületének elnökét érte az a megtiszteltetés, hogy felkapcsolhassuk a fényeket. Megható pillanatok voltak ezek, hiszen, ha csak rövid időre is, de ismét hazánkra figyelt a nagyvilág.

Palkovits Valér hozzátette, a forradalom miatt annak idején 37 500 magyart fogadott be Kanada. Sopronból, az egyetem erdőmérnöki karáról pedig száznegyven hallgató és harminc tanár érkezett meg Vancouverbe. A tanulmányaikat kezdetben magyarul folytatták, de a diplomát már angolul tették le. Ebben a városban, illetve Torontóban is erős és összetartó magyar közösség él, amely rendszeresen megtartja a magyar ünnepeket, megemlékezéseket.

Idén a koronvírus-járvány miatt nem utazhattak haza Sopronba az egykori egyetemisták. Ám jövőre ezt mindenképpen szeretnék megtenni, hiszen akkor lesznek gyémántdiplomások, és ebből az alkalomból felkeresnék az alma materüket.

Kapcsolódó cikkek