Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Nézzünk  a dolgok mögé!

Jegyzet

Nézzünk a dolgok mögé!

| Horváth Ferenc | Városi hírek

Ez a mostani választási kampány sajnos nem nélkülözi a horrorisztikus elemeket. Azon már szerintem túl vannak a választók, hogy az ellenzék miniszterelnök-jelöltje szó szerint összevissza beszél.

Az emberek ugyanis „beárazták” eddigi ámokfutását, s nem véletlenül szerepel meglehetősen hátul a politikusok népszerűségi listáján, amelyet Orbán Viktor vezet. A helyében azon azért elgondolkodnék, hogy még az „összefogás” több politikusa is megelőzi őt. De hát ez legyen az ő gondjuk! Ami mostanában inkább aggasztó, hogy hiába próbálja kimagyarázni magát, gyakorlatilag háborús uszítást végez. Mert miként lehetne másképp értelmezni, hogy küldjünk katonákat és fegyvereket Ukrajnába? Még akkor sem lenne ez helytálló, ha a NATO keretében képzelné el Magyarország szerepvállalását. Hogy mennyire tájékozatlan, azt mi sem bizonyítja egyértelműbben, hogy a NATO főtitkára kijelentette, a védelmi szervezet nem avatkozik sem katonákkal, sem fegyverekkel ebbe a háborúba, mert az valóban egy újabb világháborúhoz vezetne. Ennek az igazságát nem nehéz belátni, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje azonban nem érzékeli a veszélyt. Fontosabb számára, hogy mondjon valamit, s másra hárítsa a felelősséget.

Ugyanilyen felelőtlen magatartást tükröz, amikor azt mondja, hogy zárjuk el az Oroszországból jövő gázvezeték csapját. Hogy ne hazai érveket sorakoztassak fel, talán elég annyi, hogy Németország sem teszi ezt, mert ellenkezne nemzeti (gazdasági) érdekeivel. Igaz, a felelőtlen és ostoba magatartás sohasem az ország, az emberek érdekeit tartja szem előtt, sokkal inkább a hatalom megszerzését. Ami döbbenetes, hogy (Márki-Zay egyértelmű kijelentése szerint) a kommunistákat és a fasisztákat is képviselő „összefogás” egyetlen tagja sem állt ki, s kért elnézést helyette is. Nem, inkább lapulnak. Csendben van soproni képviselőjelöltjük is.

Miközben az unió a magyarországi választások tisztaságáért aggódik (fogadni mernék, hogy nem találnak majd semmiféle manipulálást, netán csalást), addig egyes vezetői durván beavatkoznak a magyar választásokba. A közelmúltban például az Európai Parlament alelnöke arra kérte a magyarokat, hogy „Nézzenek a dolgok mögé, és ne essenek Orbán csapdájába, ne higgyenek a Patyomkin-világnak, amit felépített!”. Tulajdonképpen egyetértek vele, kis módosítással: valóban nézzünk a dolgok mögé, de ne essünk az ellenzék csapdájába, s ne higgyünk annak az ellenzék által összetákolt álomvilágnak, amelyben a fő cél az eddigi eredmények lerombolása, a nemzet egységének szétverése, a családok és a nyugdíjasok helyzetének lerontása!

Nekünk itt, Sopronban is van féltenivalónk. A város fejlődése szempontjából egy, az ötvenes éveket idéző állapotot teremtenének például a már megvalósulás alatt álló fejlesztések leállításával. Szó szerint a jövőnk a tét. Ezért aztán valóban jó alaposan nézzünk a dolgok mögé, mielőtt döntünk, hogy kit támogatunk szavazatunkkal!

Kapcsolódó cikkek