Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Névtelenül, arctalanul

| Horváth Ferenc jegyzete | Városi hírek

Nyilván nem véletlenül a Soproni Témát próbálják felhasználni – tisztességtelenül – céljaik elérése érdekében, hiszen a város közösségi lapja népszerű, sokan szeretik és olvassák.

Eredetileg teljesen más témával szerettem volna foglalkozni e heti jegyzetemben, de az élet felülírta terveimet. Történt ugyanis, hogy a facebookon megjelent egy új oldal Soproni Téma néven, az eredeti újság grafikai elemeinek, írásainak és fotóinak felhasználásával (és máshonnan ollózott cikkek közlésével – mintha azok is a Soproni Témában jelentek volna meg), gyakorlatilag kimásolva a weboldalunkon hozzáférhető pdf-formátumból. Ez már önmagában is probléma, mert sem szerkesztőségünktől, sem pedig a Soproni Témát kiadó Pro Kultúrától nem kértek erre engedélyt. Nem, mert biztosan tudhatták, hogy nem is járultunk volna hozzá. Ami azonban igazán felháborító és megdöbbentő, hogy az egyes írásokhoz szerkesztői (szerkesztőségi) megjegyzéseket tesznek, olyanokat, amelyek nem jelentek meg a Soproni Témában.

Ez a megoldás azonban véleményem szerint nem más, mint az olvasók tudatos félretájékoztatása, más szellemi termékének elbitorlása és jogtalan felhasználása, a Soproni Téma hetilap hamis színben való feltüntetése! Ahogy az ilyen esetekben lenni szokott, csupán egy e-mail-cím szerepel az oldalon. Erre természetesen azonnal elküldtük tiltakozásunkat, de választ nem kaptunk. Talán nem tévedek, ha azt írom, hogy nem is kapunk. Még ha valós is a megadott cím, szinte kizárt, hogy felfedjék magukat, mert tudják, hogy amit tesznek, az tilos. Hogy aztán ennek lesznek-e jogi, esetleg büntetőjogi következményei, azt nem tudom, ez a jogászok és a hatóságok dolga.

Az azonban bizonyos, hogy gyávák, sunyik mindazok, akik ennek az oldalnak a létrehozásában közreműködtek és támogatták. Névtelenek és arctalanok maradtak. Természetesen a lap kiadója a facebook felé is megtette a szükséges lépéseket az oldal törlésére, de majd kiderül, hogy milyen eredménnyel. Nyilván nem véletlenül a Soproni Témát próbálják felhasználni – tisztességtelenül – céljaik elérése érdekében, hiszen a város közösségi lapja népszerű, sokan szeretik és olvassák. Erre alapozva csapják be a soproni embereket, olvasóinkat. Remélem, nem sokáig!

Kapcsolódó cikkek

Sopron nem felejt

Sopron nem felejt

2018. 12. 19. | Horváth Ferenc

Sopron polgárai a hagyományoknak megfelelően méltó módon emlékeztek az 1921-es népszavazásra. A hűség napján adták át a városi elismeréseket. Az idén dr. Árvay Györgyné vehette át a díszpolgári címet.

Szilveszter a nagyvilágban

Szilveszter a nagyvilágban

2018. 12. 19. | P. Horváth László

A földkerekség minden táján elbúcsúznak az óévtől, ám az már mindenhol eltérő, hogy miként teszik ezt. A világutazó soproni Kiss Róbert Richárdnak olyan szerencséje volt, hogy a világ számos országában szilveszterezhetett.