Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Nevezzük el az uszodát!
– A névválasztásról szóló voksolás szimbolikus jelentéssel bír a népszavazás 100. évfordulóján – mondta dr. Farkas Ciprián polgármester. Fotó: Filep István

Internetes szavazás: várják a soproniak javaslatait

Nevezzük el az uszodát!

| Horváth Ferenc | Városi hírek

A város hivatalos honlapján szavazhatnak a soproniak a Lövérekben épülő új uszoda nevéről – jelentette be sajtótájékoztatóján dr. Farkas Ciprián polgármester.

– Közeleg a nap, amikor a soproniak birtokba vehetik az új uszodát – mondotta dr. Farkas Ciprián. – Az átadásra a kivitelezők jelzése szerint júniusban kerülhet sor. A Modern Városok Program egyik fontos elemeként 14,5 milliárd forintos kormányzati támogatásból épülő korszerű uszodát megérdemlik a soproniak. A névválasztásról szóló voksolás szimbolikus jelentéssel bír a népszavazás 100. évfordulóján.

Mint elhangzott, a lehetséges nevekről az önkormányzat egyeztetett a városszépítő egyesülettel és a helyi vizes sportágak képviselőivel is. Összesen négy javaslat hangzott el: Lőver Uszoda, Temes Judit Uszoda, Soproni Sportuszoda, Csik Ferenc Uszoda.

A polgármester kifejtette: a soproniak körében a kezdetektől fogva Lőver uszoda néven emlegetett fürdő az emblematikus soproni városrészben való elhelyezkedésre utal. A Lövérek a város lakóinak egyik legkedveltebb pihenőhelye, mely a Soproni-hegység lankáira épült. A név már 1225 óta szerepel a városi oklevelekben.

Dr. Temes Judit olimpiai bajnok úszó, orvos, sportvezető Sopronban született 1930-ban. Sportkarrierje a soproni kisuszodából indult, olimpiai bajnoki címét 1952-ben szerezte a helsinki olimpián. Élete során kiérdemelte a Magyar Köztársaság sportdíját és a Magyar Köztársasági Érdemrend tiszti keresztjét is. 2013-ban Budapesten hunyt el.

Indokolt lehet a Soproni Sportuszoda név is, hiszen az ország egyik legnagyobb sportuszodájaként nemzetközi versenyek lebonyolítására is alkalmas lesz a város új uszodája, ezáltal tovább emelve városunk hírnevét.

Dr. Csik Ferenc 1913-ban született Kaposváron. Később, orvosi hivatásának teljesítése közben került Sopronba, ahol 1945-ben hősi halált halt. Pályafutása alatt úszásban 18 magyar bajnoki címet, 1936-ban olimpiai aranyérmet is szerzett. Nevét uszoda viseli Keszthelyen és Kaposváron is. A soproni uszoda 2004-ben vette fel Csik Ferenc nevét.

Szavazni a város honlapján és közvetlenül az ujuszoda.sopron.hu oldalakon lehetséges. Azok, akiknek egyik név sem felel meg, saját javaslattal is élhetnek. A szavazatokat március 9-én összesítik, 10-én hozzák nyilvánosságra. A végső döntést az önkormányzat hozza meg, de a polgármester azt a nevet terjeszti majd a testület elé, amely a legtöbb szavazatot kapta.

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.