Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Népszerű világörökség
Turistacsoportok, osztálykirándulások résztvevői, biciklisek, családok – szinte minden korosztály körében népszerű a Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház. Hétvégén is sokan bejárták a témaparkot. Fotó: Filep István

2022-ben november 1-ig lesz nyitva a fertőrákosi kőfejtő

Népszerű világörökség

| Huszár Judit | Városi hírek

Egy hónap alatt közel háromezren látogattak el a fertőrákosi kőfejtőbe. A szervezők június 19-én nagyszabású, összművészeti családi nappal készülnek, de hamarosan kezdődik a barlangszínházi évad is.

Turistacsoportok, osztálykirándulások résztvevői, biciklisek, családok – szinte minden korosztály körében népszerű a Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház. Az előző években a koronavírus megnehezítette a világörökségi helyszín fenntartóinak dolgát, tavaly például csak június elsején tudtak nyitni, így 2021-ben huszonegyezer látogató volt a kőfejtőben. Idén a „normális menetrend” szerint, április elsején elkezdődött a szezon, az első hónapban közel háromezren nézték meg a kőfejtőt és barlangszínházat.


Mint arról lapunkban is beszámoltunk (Soproni zenészek otthona, Soproni Téma, 2021. június 9.), tavaly júniusban átadták a Dohnányi kamaratermet, valamint befejeződött a helyszín turisztikai fejlesztése. A tanösvényen új élményelemeket állítottak fel, fejlesztették a kiállítást, elkészült egy film is, amelyben a látogató maga alakíthatja az események sorozatát, a szereplőkkel együtt barangolhatja be Sopron és környéke látnivalóit. A barlangszínházban egy új kamaratermet is kialakítottak, melyet a térség neves zeneszerzőjéről és karmesteréről, Dohnányi Ernőről neveztek el.


– A Dohnányi teremben idén is folytatódik az Ötórai hangoló koncertsorozat, ezek a programok kiválóan összeköthetőek a témapark-látogatással – tájékoztatta lapunkat Kóczán Péter. A Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínházat üzemeltető Pro Kultúra kulturális igazgatója a július 8-i koncerten vezényel. Ekkor a Győri Filharmonikus Zenekar előadásában Bernstein- és Kodály-művek mellett felcsendül Gerschwin Kék rapszódiája is. – Június 19-én egy nagyszabású, összművészeti családi nappal is készülünk, ahol lesz színházi, zenés produkció, izgalmas vezetések, interaktív játékok.


A közelmúltban több kerékpáros fejlesztés is megvalósult a Fertő-tájon, ezért idén a szervezők még több biciklis turistára számítanak. 

Barlangszínházi évad: A 2022-es barlangszínházi évad május 27-én a Punnany Massif fellépésével kezdődik, az utolsó produkció pedig a tervek szerint szeptember 10-én Rúzsa Magdi nagyszínpadi koncertje lesz. A két program között számtalan komoly- és könnyűzenei koncertet, operett-, dzsessz-, színházi előadást, humoros produkciót láthatnak az érdeklődők. A részletes program elérhető a barlangszinhaz.hu oldalon.

Írásunkkal kapcsolatban megkérdeztük olvasóinkat, hogy jártak-e már a kőfejtőben?

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek