Népszámlálás 2022

| Munkatársunktól

Október 19-én lezárul az online kitöltés időszaka, hamarosan számlálóbiztosok járják a várost. A 2022-es népszámlálás november 20-ig tart, aki addig nem tud válaszolni a kérdésekre, a polgármesteri hivatalban jelentkezhet a pótösszeírásra.

A népszámlálás online önkitöltési szakaszát meghosszabbították, így október 19-én 10 órakor zárul. A KSH adatai szerint október 14-én reggel 7-ig 2,2 millió címről 4,7 millió személyi kérdőívet küldtek vissza. A megyék közül Győr–Moson–Sopronban volt a legmagasabb a kitöltési arány: 48,8 százalék.

Akik nem töltötték ki online a kérdőívet, azok számlálóbiztosoknak válaszolhatnak. Ők a tervek szerint november 20-ig keresik fel azokat a címeket, ahonnan nem érkezett vissza elektronikus kérdőív. Számlálóbiztos csak olyan nagykorú, cselekvőképes személy lehet, aki elvégezte az előírt oktatást, és abból sikeres vizsgát tett. Munkanapokon és hétvégente mennek ki a megadott címekre a biztosok, ha senki nincs otthon, akkor értesítőt hagynak. Ezen szerepel a következő felkeresési kísérlet időpontja, illetve a biztos telefonos elérhetősége is, így lehet vele időpontot egyeztetni.

Valamennyi számlálóbiztos igazolvánnyal azonosítja magát, amely egyedi azonosítószámmal rendelkezik. A számlálóbiztosnak fel kell mutatnia ezt, amikor felkeresi a válaszolókat. Ha bizonytalan abban, hogy valóban egy számlálóbiztos áll az ajtóban, akkor az ingyenesen hívható zöldszámon (0680/080–143) ellenőrizheti őt. Fontos, hogy most se dőljünk be a trükkös csalóknak! Aki nem igazolja magát, azt ne engedje be az ingatlanába!

A számlálóbiztos elektronikusan, tableten végzi az összeírást, a válaszolók a kitöltés folyamatát végig figyelemmel kísérhetik, a hibásan rögzített adatokat a számlálóbiztos köteles korrigálni.

Ha valaki a számlálóbiztosoknak sem tud válaszolni, akkor a pótösszeírás során, a polgármesteri hivatalban jelentkezve november 28-án éjfélig megválaszolhatja a kérdéseket. 

Teljes verzió