Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Nepomuki Szent János szobra

| Városi hírek

Szobrok, műemlékek, középületek

Az egyik legnépszerűbb újkori szentnek, Nepomuki Szent Jánosnak (Nepomuk, Csehország, 1340 és 1350 között – Prága, 1393.) a közelmúltban felújított barokk szobra a Kőfaragó tér parkosított részén, a Washington park Kőszegi út felőli részén található. Alkotója ismeretlen.

Talapzata a XIX. század 30-as éveiből való. Az egykori Kismegyeháza elől 1930-ban került jelenlegi helyére. „A Cholerától 183½ (1831–32.) Esztendőkben megmenekedett Hívek Hála-emlék” – olvasható latinul, gót betűkkel németül és magyarul a szobor pillérén a felirat, mely egyúttal magyarázatul is szolgál arra, hogy eredetileg a talapzat alján lévő barlangszerű kiképzésben azért volt Szent Rozália (lásd még: Rozália-hegység, Fraknó közelében) alakja megformálva, mert a grófi családból származó szicíliai szent a járványos betegségek védőszentje.

Nepomuki Szent János nevét viseli az a kápolna is, mely 1764-ben eredetileg a Tűztorony szomszédságában épült, de az új városháza építésekor, 1899-ben lebontották és a Villa-soron eredeti formájában újjáépítették.

Fotó és szöveg: Pluzsik Tamás

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.