Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Nemzeti egyetértés
Fellendülhet a kereslet a nagyobb alapterületű ingatlanok iránt a csok új szabályai miatt – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Sopronban folyamatosan épülnek a

Júliustól eltörlik a használt ingatlanok 35 millió forintos értékhatárát

Nemzeti egyetértés

| MTI | Városi hírek

Júliustól ugyanolyan összegű kedvezményes kamattámogatású hitelt igényelhetnek a gyermekes családok, ha használt lakást vásárolnak, mint ha újat vesznek. A családtámogatásban nemzeti egyetértés alakult ki.

Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár példaként említette, ha egy családban két gyermeket nevelnek, akkor 10 millió forint kamattámogatott hitelt tudnak felvenni, ha pedig ennél több gyermeket vállalnak, akkor 15 millió forintos kamattámogatott hitelhez juthatnak a csok (családi otthonteremtési kedvezmény) mellé. Ez azt jelenti, hogy 25 éves futamidővel számolva 48 ezer, illetve 72 ezer forint lesz a havi törlesztőrészlete a családnak. Előtörlesztésre is van lehetőség, és arra is, hogy ne a teljes összeget vegye fel a család. A kedvezményes hiteleket a bankfiókokban lehet majd kérni, a csok igénylésekor – fűzte hozzá.

Július 1-jétől eltörlik a használt ingatlanok csokos vásárlásánál a jelenlegi 35 millió forintos értékhatárt. Novák Katalin kitért a hitelelengedés újabb lehetőségére is. Utalt arra, hogy tavaly januártól a harmadik és a további gyermek érkezésekor az ingatlanfedezetű jelzáloghitelekből gyermekenként elengednek egy-egy millió forintot. Júliustól már a második gyermek születésekor egymillió forintot engednek el, a harmadiknál négymillió forintot és minden további gyermeknél újabb egy–egy milliót. Közölte, a hitelelengedés nem csak a csok-hitelekre vonatkozik, hanem akár a korábban fennálló devizahitelekre is.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a csok bővítése és a csokhoz kapcsolódó új lehetőségek az egyszülős családok számára is hozzáférhetőek lesznek.

Novák Katalin a családtámogatás eddigi eredményeit ismertetve elmondta, rövidesen 100 ezerre nő a csokon keresztül támogatott családok száma, ez mintegy 400 ezer embernek jelentett eddig segítséget, és ezen belül 46 ezer gyermek születését döntötték el a fiatalok. 

Kapcsolódó cikkek