Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Nemes felajánlások
Varga Bálint számítógépeket szerel – a közelmúltban több régi eszközt is felújított és rászorulóknak adta azokat Fotó: Németh Péter

Hétköznapi hős: Bálint számítógépeket adományozott

Nemes felajánlások

| Madarász Réka | Városi hírek

Egy fiatal számítógépes szakember a járvány időszakában több adománnyal is segítette a szükségben szenvedőket. Varga Bálint reméli, hogy sorainkat olvasva többen követik a példáját.

A facebookon értesült Bálint arról, hogy városunk felelős polgárai lélegeztetőgépek vásárlására gyűjtenek. Csatlakozott a mozgalomhoz, és nagyobb összeget utalt át a Soproni Erzsébet Kórházért Alapítvány számlájára.

– Amikor felröppentek az első hírek a vírusról, féltem, hogy hátha valamelyik szerettem is érintetté válik, és nem jut számára lélegeztetőkészülék. A 90 éves nagypapám az utóbbi időben kétszer is feküdt a tüdőosztályon – mesélte Varga Bálint. – Ezt továbbgondolva az is megfogalmazódott bennem, hogy mások is járhatnak így, ezért úgy döntöttem, segítek.

Bálint átlagon felüli szociális érzékenysége valószínűleg abból is fakad, hogy édesapjának gyermekparalízis következtében lebénult az egyik lába. Gyermekkora nagy részét kórházban töltötte, és bár az orvosok mindent megtettek érte, azóta is mankóval jár. A mozgássérült apa mindezek ellenére hihetetlenül pozitív életszemlélettel rendelkezik, amit a fiának is igyekezett átadni – a kütyük iránti lelkesedéssel együtt. Mióta csak az eszét tudja, Bálint rajong a számítógépekért, ezek szerelésével foglalkozik.

– Az egyik ügyfelemtől, Schmid-Tóth Vivientől származott az ötlet, hogy adományozhatnánk számítógépeket is – folytatta a 26 éves fiatalember. – Harmadik éve dolgozom egy külföldi informatikai cégnél. Hazavittem néhányat a leselejtezett asztali gépek közül, felújítottam őket, feltelepítettem rájuk a megfelelő operációsrendszert programokkal együtt, és felvettem a kapcsolatot Dombi Jánossal, a Maradj otthon Sopron (ma már Egységben Sopron) facebook-oldal kezelőjével. Az ő közreműködésével eljuttattam öt darab gépet és hét darab monitort a Szeretet Háza Alapítvány munkatársainak. Korábban a Kurucdombon lévő lakásotthonnak is adományoztam gépeket.

Az önzetlen cselekedettel Bálint nem titkolt szándéka, hogy másokat is hasonló hozzáállásra buzdítson. Gyakran böngészi az adok-veszek oldalakat, és azt tapasztalja, hogy az alacsony teljesítményű gépekért is sokan pénzt kérnek, holott nyugodtan odaadhatnák őket a rászorulóknak.

Ajánló: Varga Bálintot nagymamája, Varga Gyuláné Klári néni ajánlotta a Hétköznapi hősöket bemutató rovatunkba. Bár jelentős részt vállalt unokája nevelésben, ő maga is meglepődött, amikor arról hallott, hogy Bálint időt és energiát nem kímélve támogat másokat. Klári néni nagyon büszke az unokájára, aki nekik is sokat segít, és aki egyébként az öttagú Brass Brothers nevű fúvós együttesben kürtöl.

Kapcsolódó cikkek