Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Ne szokjon át, szokjon le!
Dr. Bártfai Liza PhD Fotó: NÉmeth Péter

Ne szokjon át, szokjon le!

| Cziráki Viktória | Városi hírek

Drasztikusan alakulnak át a dohányzási szokások, a cigi már a legmodernebb kütyükről szól, amiket tölteni kell, mint az okostelefont. Pedig ezek hatásai körül is sok a vita.

Az utóbbi években óriási változások zajlottak le a dohánypiacon. Az elektronikus cigaretták megjelenésével a dohányosok egyre nagyobb hányada eszmélt rá arra, hogy az egészségre rendkívül káros égéstermékek nélkül is lehet nikotinhoz jutni, a dohánycégek pedig felismerték ebben az egyre bővülő bizniszt. A szakemberek azonban óva intenek ezektől a „kütyüktől” is.  

– Ezekkel az ártalomcsökkentő hatásúnak gondolt termékekkel kapcsolatban még nem áll rendelkezésre elég információ, de a kutatások egyre inkább igazolják, hogy a hagyományos cigarettával közel megegyező mértékben károsítják a tüdőszövetet – mondta el a Soproni Témának dr. Bártfai Liza PhD, a Soproni Gyógyközpont Rehabilitációs Intézetének edukátora, aki a füstmentes nap kapcsán hívta fel a figyelmet a dohányzás veszélyeire. – Aki ilyet használ, az is dohányzik, emiatt egyáltalán nem javasolható az áttérés ezekre a termékekre, ráadásul a tapasztalatok azt mutatják, hogy a leszokás folyamatában nem jelent előnyt az e-cigi. Sajnos az e-cigaretta legújabb formáival, mint a Juul vagy az IQOS a fiatalabb korosztályt célozzák meg a gyártók, akik fogékonyabbak az ilyen trendinek gondolt „kütyükre”. Ráadásul ezekkel a hagyományos dohánytermékek nikotintartalmának többszörösét viszik be a szervezetükbe éppen ők, akiket fokozottan óvni kellene a dohányzás káros hatásaitól.

Szerencsére az egészségtudatos életmód egyre inkább terjed hazánkban is. Ennek ellenére itthon még mindig magas a dohányosok aránya. A leszokni vágyó dohányosoknak rendelkezésére áll a telefonos leszokástámogatás lehetősége is. A 06-80/44–20–44-es ingyenes zöld számon leszokástámogató szakemberek segítenek. Csütörtöki napokon pedig (bejelentkezés alapján) személyes egyéni leszokástámogatásban lehet részt venni.

Kapcsolódó cikkek