Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Ne mérgezzük egymást!
Fontos, hogyha fával fűtünk, akkor csak a kezeletlen, kiszárított darabokat égessük el –ezzel tehetünk a saját egészségünkért is. Fotóillusztráció: Filep István

A rossz levegő annyira káros, mint a dohányzás

Ne mérgezzük egymást!

| P. Horváth László | Városi hírek

Januárban városunkba is megérkezett az igaz tél, a hó és a mínuszok. Bizonyára olvasóink is tapasztalták, hogy – sajnos – mindig vannak olyanok, akik nem megfelelően fűtenek, esténként mérgező füsttel borítva be a környéket.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a helytelen fűtés miatt a kéményekből kiáramló füst és a vele együtt távozó mérges gázok betegséget okozhatnak, ártalmasak az egészségre, rombolják környezetünket. A festett fa, a műanyag, a ruha, a fáradt olaj nem a kályhába, kazánba, hanem a hulladékudvarokba való.

– Az asztmás, krónikus bronchitisben, azaz hörghurutban szenvedő betegek tüdőkapacitását jelentősen csökkentik az ipari létesítményekből, a háztartási kéményekből, valamint a közlekedés során a levegőbe kerülő mérges gázok – mondta lapunknak dr. Simon Kinga tüdőgyógyász főorvos. – A kisbabákra, a gyerekekre különösen oda kell figyelni, hiszen az ő fejlődésükhöz elengedhetetlenül szükséges, hogy jól működjön a szervezetük vér- és oxigénellátása. A szén-monoxid, a kén-dioxid, a különféle nitrogén-oxidok mellett további károsító tényező a levegőben meglévő szállópor is. Az apró részecskék megtapadhatnak a nyálkahártyán, a szemen, illetve a felső légutakban, irritációt és gyulladást okozhatnak. A tíz mikromilliméternél kisebb port az emberi szervezet csillósejtjei nem tudják kiseperni, így azok bejutnak a mélylégutakba, és ott képesek megbetegedést okozni.

Megtudtuk, a szennyezett levegő, a benne lévő por már rövid távon is rontja a légzőszervek állapotát, csökkenti az immunrendszer ellenálló-képességét, így szabaddá válik az út a megbetegedések előtt. A rossz minőségű levegő legalább annyira káros, mint a dohányzás: becslések szerint Magyarországon évente hozzávetőlegesen 13 ezer ember hal meg idő előtt a légszennyezettség következtében.

– Már rövid távon is jelentősen javulna a levegőminőség a megfelelő tűzifa (maximum 15 százalékos nedvességtartalmú, erdőgazdálkodásból származó tűzifa, brikett vagy pellet) használatával, és a fatüzelésű rendszerek fejlesztésével – hívta fel a figyelmet a Mathias Corvinus Collegium Klímapolitikai Intézete. – Hosszú távon pedig a háztartási körülmények között termelt megújuló energia vagy a földgázra alapozott fűtéskorszerűsítés, és az energiahatékonyság növelése jelenthetne megoldást.

Kapcsolódó cikkek