Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Ne égessünk szemetet a kazánban!

| Munkatársunktól | Városi hírek

A tűzre – kandallóba, cserépkályhába, vegyes tüzelésű kazánba vagy szenes kályhába – dobott háztartási hulladékok nagymértékben szennyezik környezetünket és károsítják egészségünket, emellett könnyen életveszélyes állapotokat idézhetnek elő otthonunkban.

Környezetünk védelme, egészségünk megóvása és a biztonságos fűtés érdekében fontos, hogy csak a tüzelőberendezésünkhöz használható tüzelőanyagokkal fűtsünk, a kémények ellenőrzését és tisztítását pedig szakemberrel végeztessük el!


A hulladékkal vagy nedves fával való tüzelés a megspórolt fűtési költségekkel szemben sokkal nagyobb kárt tud okozni. Több korom rakódik le az olyan égéstermék-elvezető rendszerben, amelyben hulladékot vagy más, nem megfelelő tüzelőanyagot – lakkozott, festett vagy nedves fát – égetnek. A lerakódott koromréteg a fűtés során izzani kezd, meggyullad és akár kéménytűzhöz is vezethet, a kéményről a tűz pedig másodpercek alatt átterjedhet a ház tetőszerkezetére és egyéb részeire is.


A nem megfelelő tüzelőanyag-választás és a kéménykarbantartás hiánya következtében a fűtési szezonban megnő azoknak a kéménytüzeknek a száma, amelyek szilárd tüzelésű fűtőberendezésekkel felszerelt lakóingatlanban keletkeznek.


A fűtőeszköz és a kémény karbantartásával, a lerakódott korom eltávolításával megelőzhetők a kéménytüzek. Mindezek takarítása szakember feladata.
A katasztrófavédelem ké­mény­seprő-ipari szerve időpont-egyeztetés ügyében elérhető a kemenysepres.ka­taszt­ro­favedelem.hu/ web­ol­da­lon, telefonon a 1818-as hívószámon.

Kapcsolódó cikkek

Ünneplőben a város

Ünneplőben a város

2019. 12. 18. | Munkatársunktól

Közeledik karácsony, a kereszténység fontos ünnepe. Sopron utcái, terei már hetekkel ezelőtt ünneplőbe öltöztek, az adventi koszorún is hamarosan meggyújtják a negyedik gyertyát. A meghitt hangulat ilyenkor nemcsak az épületekbe, hanem az emberi lelkekbe is beköltözik.

 

A nyugalom éve

2019. 12. 18. | Horváth Ferenc jegyzete

„A karácsonyi ünnepkör a megbocsájtás és a megbékülés időszaka is. Ezekben a napokban emelkedjünk felül sérelmeinken, hagyjuk magunk mögött a békétlenséget, s ha sikerül, akkor óvjuk és őrizzük meg a következő évre is!”