Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Ne a kukának vegyük!
Vásároljunk szezonális termékeket, mert azok ásványianyag- és tápanyagtartalma jóval magasabb! Fotó: Filep István

Így spórolhat: A megmaradt ételek java újrafelhasználható

Ne a kukának vegyük!

| Győri-Varga Nóra | Városi hírek

Bő egy hét választ el bennünket az ünnepektől, indulunk az utolsó bevásárló körutakra, közben pedig sok olyan termék kerül a kosarunkba, amire nincs is igazán szükségünk. Sorozatunk befejező részében ahhoz adunk tippeket, hogyan lehetünk egy kicsit tudatosabbak.

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik jellemző problémája: hazánkban körülbelül 65 kilogrammnyi élelmiszerhulladék jut egy főre évente. Az ünnepek közeledtével különösen hajlamosak vagyunk arra, hogy minél többet és jobbat vásároljunk, és csak otthon derül ki, hogy ez a „minél több és jobb” egyenlő a „túl sokkal” vagy a „használhatatlannal”. – Sajnos jellemző, hogy megtömjük a bevásárlókosarunkat, és nem figyelünk rá, mi kerül a szemétbe belőle – kezdte Németh Kinga dietetikus. – Mielőtt útnak indulunk, javaslom, ellenőrizzük otthon, mi van készleten, aztán üljünk le, és írjunk egy listát arról, mire van ténylegesen szükségünk! Ez egy jó kontrollt ad. Tervezzük meg előre a karácsonyi menüt! Fontos, hogy ne éhesen induljunk, és ne rohanva vásároljunk, szánjuk rá az időt!

A termékek felhasználási (fogyaszthatósági) ideje nem azonos a minőségmegőrzési idővel: utóbbi lejárta után a felhasználás még biztonságos lehet, ha betartottuk a tárolásra vonatkozó utasításokat, és a csomagolás sem sérült. A minőségmegőrzési idő dátumát követően az élelmiszer már veszíthet ízéből, esetleg állaga nem lesz tökéletes. Mielőtt bármit a kukába dobnánk, győződjünk meg róla (szagoljuk, kóstoljuk meg), hogy erre valóban szükség van-e!

– Bevásárláskor érdemes idényzöldségeket és -gyümölcsöket venni, ilyenek például most a gumósok, a zeller, a karalábé, a répafélék, a brokkoli, cékla, sütőtök, alma vagy körte, ezek mind jól illenek a karácsonyi menühöz is – folytatta a szakember. – A szezonális termékeknek jóval magasabb az ásványianyag- és tápanyagtartalma. Választhatunk közülük enyhén sérülteket, mert így elkerülhetjük, hogy a boltból a kukába kerüljenek. Süteménybe, kompóthoz, kásába tökéletes választás a kicsit barnuló termék is.

Az ünnepekkor megmaradt ételek java fagyasztható, ínségesebb időkben elővehető. A húsokból készíthetünk szendvicsfeltéteteket, krémeket, fasírozottat, salátákat. Ha „túlsütöttük” magunkat, állítsunk össze csemegecsomagot a süteményekből, vagy juttassuk el szeretetszolgálatoknak: a lényeg, hogy lehetőleg ne a kukának adjuk, hanem másoknak!

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.